SUA: Ursul polar de la gradina zoo din Chicago, afectat si el de temperaturile extreme

Frigul extrem din SUA afecteaza si ursul polar de la gradina zoologica din Chicago. Cea mai mare parte a teritoriului Statelor Unite si Canadei continua sa fie afectat de temperaturi extrem de scazute sub efectul unui val de ger istoric, astfel incat ursul polar de la gradina zoologica din Chicago a fost mutat la adapost, relateaza Mediafax, citand presa de peste Ocean.

New York-ul a inregistrat marti temperaturile cele mai scazute pentru ziua de 7 ianuarie din ultimii 100 de ani, dar zona cea mai afectata este Midwest.
La Embarrass, in Minnesota, s-au inregistrat minus 37 de grade Celsius, recordul de marti pentru tot teritoriul Statelor Unite.

In Central Park din New York, marti dimineata se inregistrau minus 15,5 grade Celsius, precedentul record negativ pentru ziua de 7 ianuarie datand din 1896, cu minus 14,4 grade Celsius. Temperatura nu a depasit minust 10 grade Celsius toata ziua in marile orase americane, dar ea a fost resimtita ca fiind de minus 22 de grade Celsius.

In total, sub efectul unui val de ger polar care se deplaseaza spre est, aproximativ 49 de orase au doborat recordul de ger pentru 7 ianuarie, intre care Philadelphia (minus 15,5 grade Celsius) sau Baltimore (minus 16,1 grade Celsius).

Mai la sud, Atlanta, unde era mai frig decat in Anchorage, cel mai mare oras din Alaska, s-a confruntat cu temperaturi ce au scazut pana la minus 14,4 grade Celsius, spulberand un record ce data din 1970.

Temperatura maxima anuntata marti era de minus 14 grade Celsius la Chicago (resimtita ca minus 28 de grade Celsius) si de minus 7,7 grade Celsius (resimtita ca minus 12 grade Celsius) la Nashville, in Tennessee (sud).

La Montreal, Ottawa si Toronto, chiar si canadienii cei mai obisnuiti cu aceasta vreme se plangeau de frig si de pene de electricitate. Aproape peste tot in Statele Unite autoritatile au avertizat populatia, subliniind ca in combinatie cu rafalele de vant, temperaturile resimtite ar putea fi mortale.

“Le cerem locuitorilor sa ramana la adapost si sa urmeze sfaturile autoritatilor locale”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

“Le cer tuturor newyorkezilor sa ramana intr-un loc incalzit, pentru a evita hipotermia, degeraturile si alte probleme care le-ar putea pune sanatate in pericol”, a insistat primarul New York-ului, Bill de Blasio.

scolile vor ramane inchise in Minnesota, la Chicago, Atlanta si Nashville din cauza acestui vant rece venit de la Polul Nord.

O alerta de viscol a fost decretata pentru regiunea Buffalo, in nordul statului New York, iar o alerta de furtuna din New Jersey in Massachusetts, pe coasta de nord-est a Statelor Unite.

Temperaturile ar urma sa creasca de miercuri, potrivit serviciului national de meteorologie.

Dar situatia pe aeroporturi ramane dificila, cu aproape 2.500 de zboruri anulate marti si peste 6.100 de intarzieri. in total, circa 18.000 de zboruri au fost anulate in Statele Unite de joi.

Compania Jet Blue si-a reluat progresiv zborurile la New York si Boston. Ea anulase toate cursele luni, sporind frustrarea zecilor de mii de pasageri, dintre care unii au asteptat mai multe zile pentru a se intoarce acasa dupa sarbatori.

New York, Washington, Atlanta, Chicago si Detroit erau, marti, aeroporturile cele mai afectate. Toronto, in Canada, a cunoscut mai multe ore de haos, traficul fiind suspendat timp de sase ore, din cauza gerului care a inghetat unele echipamente. Politia a trimis intariri, pentru a calma furia unora dintre pasageri.

Peste 500 de pasageri au petrecut noaptea de luni spre marti in trei trenuri blocate de zapada si gheata in apropiere de Mendota, la circa 120 de kilometri vest de Chicago, unde temperaturile au fost resimtite ca fiind de minus 34 de grade Celsius, inainte de a fi transferati la loc sigur, marti dimineata.
Unele administratii le-au acordat angajatilor o zi de concediu. “Le-am cerut angajatilor municipali considerati neesentiali sa stea acasa”, a explicat o purtatoare de cuvant a municipalitatii Milwaukee, pe malul lacului Michigan, unde temperatura a scazut la minus 37 de grade Celsius.

Circa 50 de persoane au murit din cauza frigului de la inceputul anului, dintre care patru barbati cu varste cuprinse intre 48 si 63 de ani au decedat la acest sfarsit de saptamana la Chicago, in urma unor crize cardiace, in timp ce deszapezeau in fata locuintelor. Cadavrul unei femei in varsta de 90 de ani a fost descoperit in zapada in apropiere de masina sa in Ohio, luni.