SUA: Votul privind o posibila interventie in Siria, dat in doua saptamani in Camera Reprezentantilor

Votul asupra unei interventii in Siria ar putea avea loc in urmatoarele doua saptamani, a declarat un inalt responsabil republican al Camerei Reprezentantilor Statelor Unite, care nu a facut insa referire la date suplimentare cu privire la calendar, transmite Mediafax, care citeaza AFP.

“Deoarece exista opinii diferite in ambele parti, revine presedintelui Obama sa explice Congresului si americanilor ca este un lucru bun sa se actioneze. Membrii trebuie sa se pregateasca pentru o dezbatere robusta si un vot asupra autorizatiei recurgerii la forta militara in Siria in urmatoarele doua saptamani”, a scris Eric Cantor, liderul majoritatii republicane din Camera, intr-un memorandum intern.

Ordinea de zi legislativa de saptamana viitoare, publicata vineri de Eric Cantor, nu face nicio mentiune a Siriei, dar aceasta agenda este regulat bulversata in functie de prioritatile liderilor.

Presedintele Barack Obama trebuie sa se exprime marti seara la televiziune asupra Siriei, iar Senatul SUA ar trebui la randul lui sa voteze o rezolutie saptamana viitoare.

Liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, a depus in mod oficial vineri in Senat proiectul de rezolutie, adoptat in comisie miercuri, si dezbaterile vor incepe oficial in aceasta camera marti, potrivit serviciilor majoritatii democrate. Dar senatorii vor reveni de luni dupa-amiaza in Congres.

Textul Senatului limiteaza la 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii la 90 de zile, orice interventie militara si interzice trimiterea de trupe terestre.