Sublocotenentul Claudiu Constantin Vulpoiu, cazut la datorie in Afganistan, va fi repatriat marti

Sublocotenentul post-morterm Claudiu Constantin Vulpoiu, cazut la datorie in Afganistan, va fi repatriat marti cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane, a anuntat Brigada 2 Infanterie “Rovine”.

Avionul militara va ateriza in jurul orei 17.00 pe Aeroportul International Craiova, unde va avea loc o ceremonie militara și religioasa.

Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionut Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murarescu și caporalii clasa a III-a Marius Cristian Canuci, Marius Bogdan Radu și Eugen Valentin Patru au fost raniti in timpul indeplinirii unei misiuni in Afganistan, duminica dimineata, in urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul incarcat cu exploziv care a intrat direct in mașina de lupta. Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, angajat al Ministerului Apararii Nationale (MApN) din 2001, era casatorit și avea un copil. A mai participat la șase misiuni externe in Afganistan și Irak.

Potrivit MApN, militarii romani din Batalionul de Manevra dislocat in provincia Zabul executau o misiune de patrulare, cu trei mașini de lupta MRAP (rezistente la mine și protejate impotriva ambuscadelor — Mine-Resistant Ambush Protected), pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operationala inaintata Mescall.

Citeste si: Claudiu Constantin Vulpoiu, militarul ucis in Afganistan, a fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent

In urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost transportati cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul din Kandahar.

In Afganistan, in prezent, sunt dislocati aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de cand Romania participa la reconstructia acestei tari, 23 de militari au cazut la datorie, iar alti aproximativ 130 au fost raniti in acest teatru de operatii, informeaza MApN.

Pana in prezent, Armata Romaniei a pierdut 26 de militari in toate teatrele de operatii și alti peste 140 au fost raniti.

Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocati in diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de mentinere a pacii, potrivit MApN.

Sursa foto: rtv.net