Subsecretar de stat al SUA: Rusii au construit o masinarie de propaganda mai periculoasa decat cea din timpul Razboiului Rece

Subsecretarul de stat al SUA, Richard Stengel, a declarat, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru TVR 1, ca rusii au construit o masinarie de propaganda mai periculoasa chiar decat cea din timpul Razboiului Rece.

Diplomatul american crede ca Moscova a orchestrat o campanie masiva de dezinformare in legatura cu situatia din Ucraina si incearca sa acrediteze ideea ca ucrainenii care se opun rusilor sunt fascisti.

“Da, intr-un fel e mai rau ca in timpul Razboiului Rece. Cel putin atunci erau mai ancorati in realitate. Acum, mesajele sunt ca in anii ’30 sau ’40. intotdeauna am fost convins ca putem combate fictiunea cu realitatea, povestile cu adevarul. Este important ca toti jurnalistii sa le arate cititorilor si telespectatorilor situatia reala, faptele, dovezile. Doar asa pot fi combatute neadevarurile”, a declarat subsecretarul de stat, pentru Televiziunea Romana.

Citeste si: Separatistii prorusi au preluat controlul asupra unei unitati militare la Donetk

Richard Stengel mai sustine ca divergentele dintre europeni si SUA legate de inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei sunt mici “ca o discutie in familie”, asta desi se vorbeste, neoficial, ca americanii ar fi dezamagiti ca unele tari din Uniunea Europeana refuza, deocamdata, sa treaca la presiuni economice.

“Nu sunt dezamagit. Daca privim situatia in ansamblu, vedem ca exista unanimitate si cooperare intre Europa si America. Suntem mai puternici cand ne unim eforturile. Diferentele dintre noi sunt foarte mici”, a mai afirmat diplomatul. 

Citeste si: Rusia va incepe livrarile de gaze catre Bulgaria prin South Stream din 2015

Totusi, Stengel recunoaste ca administratia americana nu vede cu ochi buni controversata afacere Mistral – acel contract de 1,2 miliarde euro, prin care francezii ar urma sa vanda rusilor doua nave militare.