SULEYMAN MAGNIFICUL EPISODUL 153, 4 DECEMBRIE 2014

Soarta printului Baiazid se decide la palatul sahului Tahmasp. Sultanul Suleyman ii promisese conducatorului Persiei aur si un castel in schimbul vietii lui Baiazid insa Selim, deghizat intr-un simplu gardian, urmarea negocierile purtate prin intermediul lui Lala.

Printul Selim se gandeste sa negocieze si el pentru capul lui Biazid si planuieste deja de unde sa faca rost de suma de bani necesara. Intre timp, Baiazid se sfatuieste cu Defne referitor la ceea ce aveau de facut, una dintre variante fiind uciderea lui Tahmasp si fuga in Georgia.

Negustoreasa Gracia ajunge la palatul lui Selim de la Konya si il anunta pe acesta de moartea marelui vizir Rustem. Printul profita de situatie si ii cere acesteia suma de 1,5 milioane de galbeni. Gracia accepta insa cere un timp de ragaz.

Oferta financiara facuta de printul Selim lui Tahmasp, superioara celei facute de Suleyman, il face pe sahul Persiei sa intarzie predarea lui Baiazaid catre marele sultan al Imperiului Otoman.

La Istanbul, Suleyman il numeste pe Semiz Ali Pasa in functia de mare vizir al Imperiului Otoman.

Aflat in interiorul palatului sau, Suleyman il compara pe Baiazid cu Mustafa. Printesa Mihrimah afla ca sanatatea sultanului este din ce in ce mai subreda, in conditiile in care guta ii crea tot mai dese probleme.

Lucrurile stau diametral opus in taberele celor doi printi. Nurbanu este din ce in ce mai sigura ca succesorul la tron al lui Suleyman va fi sotul ei Selim insa vrea sa ia masuri de precautie si in privinta lui Mehmet, fiul cel mic al lui Baiazid.

In schimb Baiazid, evaluandu-si situatia, isi da seama ca Selim a fost intotdeauna preferatul lui Suleyman care il prefera pe acesta in campaniile militare si nu pe el. Singura lui sansa de a scapa ramanea fuga in Georgia.

Huseyn, apropiatul lui Baiazid, descopera ca trupele loiale printului fusesera ori nimicite, ori imprastiate de catre sahul Persiei. Baiazid vrea sa fuga insa este impiedicat de garzile lui Tahmasp.

Baiazid se vede obligat sa i se predea sahului si este aruncat in temnita alaturi de doi dintre fiii lui.

Sahul Persiei negociaza cu Husrev noile conditii ale targului care il avea ca obiect pe Baiazid. Tahmasp dubleaza cerintele plus Bagdadul, conditii considerate de Suleyman imposibil de acceptat.

Ajunsa la palatul de la Amasya, Defne afla ca micul prin Mehmet fusese luat si dus la Bursa. Intre timp soarta lui Baiazid se petcetluia. Selim adunase aurul cerut de Tahmasp astfel incat sahul Persiei decide sa i-l predea.

Aflat in fata fratelui sau Selim, Baiazid intelege ca i-a venit sfarsitul. Il acuza ca este oaia neagra a familiei si ii prevesteste ca va ramane in istorie drept un sultan betiv.

Desi afectat de vorbele fratelui sau, Selim ordona executarea lui Baiazid si a

fiilor lui.