SULEYMAN MAGNIFICUL EPISODUL 154, 5 DECEMBRIE 2014

Sahul Persiei profita de oferta venita de la Selim si dubleaza cerintele avute pentru a-l preda pe Biazid lui Suleyman. Marele sultan al Imperiului Otoman convoaca divanul si exclude sa plateasca pretul cerut de Tahmasp.

Defne ajunge la palatul de la Amasya insa afla ca micul print Mehmet a fost luat si dus la Bursa. In Persia se hotaraste soarta lui Baiazid. I se spune ca va fi eliberat si ca va fi dus la Istanbul insa in realitate este scos din temnita doar pentru a fi predat lui Selim.

Ajuns in fata fratelui sau, Baiazid intelege ca va fi omorat. In reproseaza lui Selim ca este oaia neagra a dinastiei si ii prevesteste ca va ramane in istorie ca un sultan betiv. Desi afectat de situatia creata, Selim ordona uciderea lui Baiazid si a fiilor sai.

Un mesager vine la Sokollu sa-i spuna ca ultimele doua fortarete au cazut. Acum Sighetvarul face parte din Imperiul Otoman. Suleyman se afla in cortul sau de la tabara militara. Sokollu intra sa-i spuna vestea si sultanului, care, de fapt este deja mort…. dar s-a hotarat sa nu se dezvaluie deocamdata adevarul. Asa ca Sokollu vorbeste ca si cum Suleyman ar fi viu.

Il vedem apoi pe tanarul Suleyman preluand tronul. in prezent, Selim asteapta calm sa devina sultan. Suleyman este batran si invins de durerile provocate de guta. Mihrimah abia asteapta sa stea de vorba cu Selim, ca sa-i reproseze moartea lui Baiazid. Apoi vedem cum a fost luat micul Mehmet de la Defne, care a incercat sa-l apere cat a putut, dar din cauza ca Nurbanu o urmarea, Defne a fost nevoita sa-si omoare copilul si sa se sinucida.

In prezent, Nurbanu se pregateste de sarbatoare iar fetele ei il aduc pe fiul uneia dintre ele, Mehmet, nume pe care Nurbanu nu l-ar fi dorit pentru nepotul ei. Cele trei fete sunt mari si casatorite acum. Selim iese cu Sokollu de la sultan si discuta despre starea lui de sanatate care se inrautateste pe zi ce trece. Pasa Ferhat vrea sa-l ajute pe sultan sa se ridice, dar acesta ar dori sa poata sa se miste singur. Durerile insa, il coplesesc.

La Bursa Mahidevran ii impartaseste fidelei sale servitoare Fidan, un vis premonitoriu cu Suleyman imbracat in alb, ceea ce prevesteste ca vremea sa pe pamant se apropie de sfarsit. Selim vorbeste cu Sokollu despre problemele politice pe care venirea pe tronul Ungariei a regelui Maximilian le genereaza.

Sumbul ii explica mai tarziu lui Ferhat ca desi sultana Hurrem i-a daruit libertatea, el nu se simte bine in afara palatului si ca acolo este casa sa. Filmul ne poarta inapoi in 1562. Baiazid a fost executat din porunca sultanului, iar Gulfem, desi afla ca Suleyman este trist si refuza mancarea, se intreaba daca acesta are o inima in piept?

Selim se intalneste fata in fata cu Mihrimah care ii spune ca seara de seara si dimineata de dimineata il blestema pentru moartea fratelui sau. Selim, calm, o pune la punct amintindu-i ca el este unicul mostenitor al tronului si ca nu-i permite sa-i vorbeasca astfel. Mihrimah nu se lasa intimidata si ii spune sa-si vada propriile greseli inainte de a ameninta astfel. Mai incolo apare Murat cu favorita sa care este insarcinata.

Selim recunoaste ca este un ucigas de frate, asa cum i-a spus Mihrimah. Sumbul e cu Mihrimah in gradina si vorbesc despre cine va fi Valide in harem si o compara pe Hurrem, care n-a ajuns niciodata sa poarte acest titlu oficial, cu Nurbanu, care ar putea avea sanse sa ajunga.