SULEYMAN MAGNIFICUL EPISODUL 155, 11 DECEMBRIE 2014

Marele sultan Suleyman Magnificul face o vizita in pietele Istanbului pentru a afla care este starea de spirit a populatiei Imperiului. Afla insa cu surprindere ca poporul il acuza situatia tensionata creata in dinastie dupa uciderea printilor Mustafa si Baiazid.

Selim nu este vazut demn de a ocupa pe viitor rolul de sultan din cauza numeroaselor sale vicii printre care bautura il caracteriza cel mai bine.

In piata se cunosteau problemele grave de sanatate ale sultanului si faptul ca Suleyman devenea din ce in ce mai neputincios.

Nurbanu doreste sa fie indepartata noua piedica aparuta in sanul familiei sale: cadana Safiye, preferata printului Murat. Ii porunceste lui Gazanfer sa scape de ea cat mai repede si sa-i faca cunostinta fiului ei cu alte cadane frumoase.

Intre Nurbanu si Selim are loc o noua disputa verbala. Selim se plange ca sultanul l-a pedepsit pentru moartea lui Baiazid punandu-l sa locuiasca chiar in fostul palat al acestuia.

Sumbul o vede pe Mahidevran prin gradina si o aduce la Mihrimah. Amandoua isi impartasesc una alteia durerile prin care au trecut, dar dupa aceea printesa ii cere sultanei sa plece si sa nu mai apara pe acolo, spre binele amandurora. In divan sultanul si demnitarii imperiului pun la cale o noua campanie catre inima Europei. Inainte de inceperea acesteia, Suleyman isi spune monologul de dinaintea mortii.

 

Zilele ii sunt numarate, dar Sokollu porunceste ca acest lucru sa nu se afle. Medicii nu-i recomanda sa plece la razboi, dar el le spune sa taca si-i ameninta cu moartea daca mai scot vreo vorba. Mihrimah, nici ea nu reuseste sa-l induplece, si, de altfel, sultanul stie ca acesta este ultimul sau razboi.

Se plimba prin palat amintindu-si de Hurrem. Pleaca la razboi in vazul tuturor, imbracat intr-un caftan alb. Lumea il aclama si Europa e uimita ca batranul pe care il credea pe moarte s-a mai ridicat odata ca in tinerete, sa cucereasca un vis.

Suleyman se intalneste cu Zapolya langa Belgrad. Vestile despre campanie ajung si la Selim. Toata lumea se teme ca l-a vazut pe sultan pentru ultima oara viu. Selim deja se pregateste pentru a deveni sultan si asteapta doar vestea ca trebuie sa vina sa preia tronul.

Suleyman il pedepseste pe guvernatorul Budapestei. Campania continua. De durere, i se prescriu si mai multe medicamente. La palatul lui Selim se dau banchete. Nurbanu isi aminteste ca si-a citit viitorul in stele dar Hurrem n-a crezut-o.Mihrimah pleaca de la palat si il lasa doar pe Sumbul acolo, singur, trist. Amintirile il napadesc si parca aude aievea vocile cadinelor, poruncile lui Hurrem, sfaturile ei.

Sokollu recomanda sultanului sa porunceasca retragerea de langa Sighetvar si sa ramana pe loc pana trece iarna. Dar la un moment dat el intra in cort si cade …

Toti cei din jur il plang. La Kutayha ajunge vestea ca Selim trebuie sa preia tronul.

Serialul se termina cu monologul lui Suleyman. in apus, un cal alb, liber, hoinareste pe coline iar Suleyman il priveste senin, cu ochii-i albastri.