SULEYMAN MAGNIFICUL, EPISODUL 72. Tensiune in harem

In situatia tensionata din serai, sultana Hurrem cauta sa-si tina apropate toti apropiatii si slujitorii credinciosi.

Poarta mai multe discutii cu boierul Rustem, devenit unul dintre favoritii marelui Suleyman.

Unul dintre dialoguri este intrerupt de Ibrahim-Pasa, cel care vedea in boier un dusman care ar merita sa dispara cat mai repede din palat.

Hurrem isi ia inima in dinti si ajunge in odaia sultanului. Il intreba direct daca o iubeste pe cadana Firuze si raspunsul primit nu face decat sa o intristeze nespus de mult.

Siguranta cadanei este incredintata in mainile lui Ibrahim-Pasa acesta promitand ca nu i se va intampla nimic lui Firuze.

Firuze nu este singura problema a conducatoarei haremului. Fiul cel mic, Cihangir este mai mereu bolnav singurul remediu de pana in prezent fiind tocmai cadana Firuze cea care avea harul de a-i alina durerile.

Ibrahim-Pasa isi continua planul de a-i alunga de la palat pe toti fostii apropiati ai lui Iskender Celebi. In special este vizat boierul Rustem pe care il promoveaza in provincie, cat mai departe de interesele sale.

In viata personala, Ibrahim-pasa este inca departe de a-i fi recastigat increderea sultanei Hatice. In ciuda sfaturilor venite de la sfetnica sa, cadana Gulfem, sora marelui sultan ramane hotarata in a nu-l ierta pe sotul sau.

Vazand ca fratele ei mai mic, Cihangir, refuza sa fie tratat de cei din jur, o cheama in odaie pe Firuze, singura acceptata de baiatul bolnav.

In timp ce cadana ii dadea printului sa manance, intra sultana Hurrem care, extrem de manioasa, se abtine cu greu sa nu treaca la actiuni radicale.

O da afara din odaie pe Firuze, interzicandu-i sa se mai apropie de familia ei.

Printul Mustafa, ajuns in provincie, merge degraba la Helena, fata de care se indragostise in trecut. Intalnirea nu s-a petrecut exact asa cum si-a imaginat caci fata ii marturiseste ca, dpa luni intregi de asteptare, a fost fortata de datoriile tatalui sau sa se logodeasca cu un boier bogat.

Suleyman Sultanul cere sa il judece personal pe cadiul Istanbulului, boierul Ebussuud, relamat ca aplica pedepse prea aspre negustorilor din pietele capitalei.

Boierul ii demostreaza insa marelui conducator ca nu a facut decat sa aplice legea, reusind, de altfel, sa cucereasca increderea sultanului.

Sultana Hurrem planuieste otravirea cadanei Firuze, punandu-i in miscare pe toti servitorii sai credinciosi din palat.

Lucrurile par a se desfasura conform planurilor sultanei Hurrem. Ramasa singura in odaia lui Suleyman, cadana Firuze cade in somn adanc datorita unuo substante strecurate in mancarea sa favorita.

Apare in scena boierul Rustem care avea sarcina de a o arunca pe Firuze de la balcon. In momentul decisiv apare in incapere cadana NIgar, cea care nu de putin timp, juca la doua capete.

Speriat ca fi dat de gol de aceasta, Rustem renunta la actiunea sa.

Sultana Hatice este hotarata sa renunte la orgolii si sa-l ierte pe Ibrahim-Pasa. Dupa o ultima scena de gelozie, Hatice cade in bratele sotului sau, reluand povestea de dragoste intrerupta prea mult timp.

Cadana Firuze a tinut cu tot dinadinsul sa-i spuna sultanei Hurrem ca si-a dat seama ca a fost in pericol de moarte, numai cu o seara inainte.

Mai mult decta atat, cadana a dat de inteles ca o nou aastfel de actiune venita din partea sultanei va atrage cu sine si o contra-actiune.

Cadana Nigar isi continua jocul. Merge, pe ascuns la sultana Hatice, si-i povesteste ceea ce stia despre tentativa de ucidere a cadanei Firuze.

Jupaneasa Afife incepe sa investigheze felul in care a fost servita masa din oadaia marelui conducator. Ii pedepseste pe boierul care a gustat mancarea si pe cadana care a transportat personal mancarea.

Hatice si Ibrahim-Pasa dau un ospat in propriul serai pentru a sarbatori impacarea.Vestea este adusa personal de pasa la marele sultan, moment in care Suleyman ordona ca boierul Rustem sa raman in continuare la palat, langa el, promovarea sa fie amanata pentru o alta data.