SULEYMAN MAGNIFICUL, EPISODUL 80. Suleyman are de luat decizii capitale

Cadana Nigar incearca sa fuga din Istanbul impreuna cu fiica sa insa, odata ajunsa pe corabia cu care ar fi trebuit sa calatoreasca, este prinsa de Ibrahim-Pasa.

Este adusa inapoi la serai insa boierului Rustem i se impune de catre sultana Hatice sa nu divorteze.

Hurrem culege informatii pretioase. Afla printr-o cadana ca printul Mustafa a alungat-o pe Helena de la seraiul din Manisa.
Sultana Hatice este din ce in ce mai ingrijorata de puterea crescanda a lui Hurrem. Ii da lui Ibrahim ideea de a fosrta plecarea acesteia de la palat prin promovarea printului Mehmet ca sef de sangeac, in provincie.

Mehmet participa, alaturi de tatal sau, la o sedinta importanta la care au fost adunati toti demnitarii importanti din stat.
Sunt pregatite navele cu care, spre primavara, ar urma sa se inceapa razboiul.

Boieroaica Zeyep, nevasta cadiului Istanbulului, accepta sa o ajute pe sultana Hurrem la planul noii fundatii de binefacere.

Suleyman vede cum Ibrahim-Pasa discuta cu printul Mehmet si isi aduce aminte de unul din visele sale in care tocmai marele vizir ii aducea moartea fiului sau.

Ibrahim isi urma insa planul sau. Il povatuisete pe Mehmet sa-i ceara sultanului sa-l trimta la un sangeac din provincie, scopul principal fiind acela de a scapa de el si de Hurrem de la serai.

Pasa o anunta si pe sultana Mahidevran despre conflictul deschis pe care el si Hatice il poarta impotriva conducatoarei haremului, povatuind-o sa aiba mare grija de printul Mustafa.

Mehmet se duce in odaia tatalui sau pentru a-i cere permisiunea de a fi trimis la un sangeac. Sultanul accepta si Mehmet pleca multumit catre odaia sultanei Hurrem.

Ceva ciudat se petrece cu marele sultan. Ramas singur, este cuprins de o stare de slabiciune nefireasca si lesina, prabusindu-se la pamant.

Afland de decizia luata mai devreme, Hurrem pleaca degraba catre odaia sultanului si il gaseste pe acesta inconstient.

Sunt chemati imediat medicii, seful acestora spunand, dupa consult, ca starea sultanului este data de o otrava, inca necunoascuta.

Ibrahim-Pasa pleca in graba sa-l aduca la serai pe boierul Yahya, fiul jupanesei Afife, priceput la vindecari miraculoase.

Fiecare dintre cele doua tabere o banuieste pe cealalta ca a pus la cale otravirea sultanului. Firav se fac si planurile pentru ceea ce ar urma unei eventuale morti a lui Suleyman.

Dupa mai multe zile de incertitudine, Suleyman isi revine in simtiri. Tinde sa-l banuiasca pe Ibrahim pentru fapta si ii arata fatis acest lucru in momentul in care ii cere acestuia sa paraseasca odaia si sa-l lase doar cu familia sa.

Intamplarea i-a apropiat foarte mult pe Suleyman si Hurrem, sultanul jurandu-i sotiei sale dragoste eterna.

Suleyman ii ofera ancheta lui Ayas-Pasa, devenit peste noapte, omul de incredere a lui Hurrem.

Ibrahim-Pasa, surprins de decizia sultanului se duce in odaia acestuia si afla ca ancheta i-a fost data lui Ayas doar pentru a se demonstra nevinovatia marelui vizir.