SUMA URIASA investita de DARIUS VALCOV in TABLOURI, in anul 2013

DARIUS VALCOV ar fi dat un milion de lei unui intermediar, in 2013, pentru achizitia de TABLOURI, cu care intentiona sa deschida o galerie de arta in Capitala, aici fiind gasite de anchetatori 29 de opere de arta, unele semnate de Nicolae Tonitza si Stefan Luchian, potrivit unor surse judiciare, scrie romaniatv.net, care citeaza Mediafax.

Sursele citate au declarat duminica ca galeria de arta pe care fostul ministru al Finantelor DARIUS VALCOV intentiona sa o deschida in Capitala era pe strada Stockholm, din Sectorul 1 al Capitalei, unde anchetatorii au gasit la perchezitii 29 de tablouri.

Operele de arta gasite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Darascu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Stefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiata, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuta, Constantin Paulet, Andy Worhol si Mihai Sarbulescu.

Citeste si: DETALII NOI din DOSARUL VALCOV: AGITATIE MARE in blocul V23 din SLATINA

Tot la aceeasi adresa au fost gasite si obiecte decorative semnate Pablo Picasso si Victor Brauner, au precizat sursele citate.

“In 2013, Darius Valcov ar fi dat peste un milion lei unui intermediar, pentru achizitia de tablouri”, au mai spus sursele citate.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au facut, joi, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 TABLOURI, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA.

Operele de arta ridicate de procurori vor fi expertizate, la procedura de certificare a tablourilor participand o echipa de muzeografi si alti experti in domeniul artelor figurative.

Citeste si: DNA: 101 TABLOURI care ar fi fost achizitionate de DARIUS VALCOV prin INTERPUSI au fost identificate in urma PERCHEZITIILOR. GALERIE FOTO

“Dupa expertizare, tablourile urmeaza a fi predate in custodia unei institutii specializate in domeniu care va aprecia inclusiv asupra posibilitatii ca respectivele tablouri sa fie expuse, pana la finalizarea procesului penal si stabilirea situatiei lor juridice”, potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat ca printre TABLOURILE identificate se afla trei opere de arta semnate Pablo Picasso – “Lupta Centaurilor, III”, “Pictor in atelier” si “Regele”.

De asemenea, au mai fost identificate tablourile: “Portret” – de Rudolf Schweitzer-Cumpana, “Micul dejun” – de Eustatiu Stoenescu, “Lan de grau”, “Gradina Cismigiu” – de Samuel Mützner, “Prapor” – de Horia Bernea, “Zana”, “Zane”, “Victor Hugo” – de Andy Warhol.

Sursa foto: criteriul.ro