SUMMIT NATO VARSOVIA: Intalnirea liderilor Aliantei Nord-Atlantice se incheie azi! Ce a obtinut ROMANIA. UPDATE

Liderii NATO s-au reunit la sfarsitul saptamanii la Varsovia, in momentul in care Europa isi intareste apararea in Est, in fata Rusiei, si se confrunta cu amenintarea jihadistilor in Sud, un continent fragilizat mai mult decat niciodata in ultimii zeci de ani dupa incertitudinea creata de Brexit si de criza migratorie, scrie AFP, citata de Agerpres.

UPDATE: SUMMIT -ul NATO de la Varsovia se incheie astazi. Cea de-a 28-a mare intalnire a aliatilor s-a ales, dupa prima zi de discutii, cu o serie de concluzii importante pentru securitatea tarii noastre.

Ce a cerut Romania si ce a obtinut

Romania a cerut mai multa securitate in zona, iar garantia acestei securitati consta in prezenta militara navala a NATO in Marea Neagra si o prezenta militara multinationala pe teritoriul tarii noastre.

Contextul politic si economic este destul de vulnerabil daca trecem in revista evenimentele din ultimii 3 ani: anexarea Crimeii, interventia in forta a trupelor rusesti in Ucraina, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si criza refugiatilor, la care adaugam puterea tot mai mare pe care o are organizatia Stat Islamic si masacrele pe care le produce deja zi de zi.

NATO a aprobat o prezenta militara multinationala in Romania sub conducere romaneasca, acesta fiind principalul succes obtinut dupa prima zi de discutii. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a facut acest anunt aseara.

In Romania urmeaza sa ajunga intre 1.000 si 5.000 de militari de diferite natii: bulgari, polonezi, romani, cehi si chiar americani. De asemenea, s-a aprobat desfasurarea unor batalioane in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia in cadrul masurilor de contracarare a amenintarii reprezentate de Rusia.

Cat despre prezenta navala la Marea Neagra, NATO nu a luat inca o decizie in acest moment. Discutiile pe aceasta tema au fost amanate pana in luna octombrie. „Marea Neagra este, in mod particular, o componenta importanta a securitatii euro-atlantice. Nu trebuie sa existe dubii in acest caz. Din pacate, aici, in regiunea Marii Negre, am asistat in ultimii doi ani la schimbari dramatice in ceea ce priveste mediul de securitate, incepand de la anexarea ilegala a Crimeii si continuand cu destabilizarea regiunii Donbas.

Pentru a imbunatati apararea, am prezentat propuneri pentru consolidarea prezentei amritime si aeriene in regiunea Marii Negre. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, astept propuneri substantiale din partea autoritatilor militare NATO la reuniunea ministrilor Apararii din octombrie, pentru dezvoltarea unui cadru intarit privind prezenta navala si aeriana”, a declarat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, dupa prima zi de intalnire a aliatilor NATO de la Varsovia.

„Ca aliat de prima linie, Romania continua sa fie martora la cresterea provocarilor de securitate in regiune. Am vazut desfasurarile ingrijoratoare de tehnica militara ale Rusiei in vecinatatea Crimeii anexate ilegal si am fost tinta a declaratiilor agresive ale Rusiei, inclusiv de la nivel inalt. In acest context, este nevoie de construirea unei aparari mai puternice si mai adaptate si adaptarea unei posturi de descurajare, care include o prezenta credibila si persistenta a NATO pe flancul estic.

Sunt convins ca, prin aplicarea integrala, aceste decizii vor asigura un sistem coerent de aparare de la Baltica la Marea Neagra, protejand tarile noastre, popoarele noastre si evitand actiunile ostile din cauza unor lucruri intelese gresit”, a mai declarat Iohannis.

STIRE INITIALA

Liderii american Barack Obama, german Angela Merkel, francez Francois Hollande, dar si premierul demisionar britanic David Cameron se intalnesc cu omologii lor din Alianta atlantica vineri si sambata, in capitala poloneza, intr-un summit incarcat de simbolistica, in conditiile in care ai a fost semnat, in 1955, Pactul de la Varsovia, raspunsul sovietic la NATO. Romania va fi reprezentata de presedintele Klaus Iohannis.

Perspectiva iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, care creeaza incertitudini enorme, va fi cu siguranta pe buzele tuturor, deoarece risca sa fragilizeze NATO, unde Londra este una dintre cheile de bolta. Chiar daca nu se afla decat in faza incipienta, Brexitul promite negocieri lungi si dureroase de care liderii Aliantei, cu Barack Obama in frunte, s-ar fi lipsit bucurosi avand in vedere instabilitatea fara precedent care inconjoara Europa.

CITESTE SI: IN AJUNUL SUMMIT-ULUI DE LA VARSOVIA, LIDERII NATO S-AU RAZGANDIT IN PRIVINTA RUSIEI

Summitul se deschide vineri dupa amiaza intr-un climat de inalta securitate, dupa valul atentatelor gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) care au lovit Parisul, Bruxellesul si Istanbulul. Aceasta reuniune are loc intr-o “perioada cruciala pentru securitatea noastra, caracterizata de amenintari si de provocari care provin din toate partile”, a reamintit lulni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Schimbarea datelor a venit in primavara lui 2014, atunci cand Rusia a anexat Crimeea si a sustinut ulterior ofensiva separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei (ceea ce Moscova neaga). In acelasi timp, Statul Islamic a inceput sa creasca in forta, cucerind orasul Mosul (Irak) si devenind o amenintare tangibila la doi pasi de granitele Aliantei.

“Atentia Aliantei a fost atrasa direct catre granitele noastre” si spre “sarcina noastra principala, apararea colectiva”, afirma ambasadorul american la NATO, Douglas Lute. In septembrie 2014, liderii NATO au luat masuri drastice pentru intarirea puterii de reactie a armatelor lor, construind baze logistice in tarile din fostul bloc sovietic.

La Varsovia, aceste actiuni vor fi completate printr-o “intarire militara fara precedent de la sfarsitul Razboiului Rece”, ordonand amplasarea a patru batalioane multinationale (600 pana la 1.000 de oameni fiecare), in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, ingrijorate de atitudinea razboinica a Moscovei. Aceste trupe de  lupta ar urma sa opuna o prima rezistenta in cazul unei ofensive rusesti, servind si ca garantie ca Aliatii vor interveni imediat in ajutor.

Sursa foto: BBC