SUMMIT ONU: OBAMA vrea inlaturarea lui Bashar al-Assad. PUTIN se opune categoric

Presedintele Statelor Unite, BARACK OBAMA, a cerut luni, de la tribuna ONU, inlaturarea regimului din Siria, insa omologul sau rus, VLADIMIR PUTIN, a respins ideea, pledand pentru stabilitate in Orientul Mijlociu si in nordul Africii.

Presedintele Statelor Unite, BARACK OBAMA, a cerut luni, de la tribuna ONU, inlaturarea regimului Bashar al-Assad.

“Statele Unite sunt pregatite sa colaboreze cu orice alta tara, inclusiv cu Rusia si Iran, pentru gasirea unei solutii la conflictul din Siria”, a declarat OBAMA la Adunarea Generala ONU.

“Bashar al-Assad a comis acte brutale impotriva propriului popor: o solutie in Siria trebuie sa includa tranzitia spre o noua administratie”, a subliniat presedintele Statelor Unite.

In schimb, presedintele Rusiei, VLADIMIR PUTIN, a pledat pentru combaterea terorismului in Siria, afirmand ca sustine mentinerea regimului Bashar al-Assad.

CITESTE SI: BARACK OBAMA se intalneste cu VLADIMIR PUTIN si ii va cere explicatii referitoare la STAT ISLAMIC

“Exportul asa-numitelor revolutii democratice continua. Departe de a invata din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient sa ne uitam la Orientul Mijlociu si la nordul Africii… In loc sa aduca reforme, ingerintele straine au generat violenta, saracie si anarhie sociala”, a afirmat PUTIN. “Vidul de putere din Orientul Mijlociu a inceput sa fie acoperit de militanti islamisti, de teroristi… Credem ca este o eroare enorma sa nu cooperam cu Administratia si cu armata siriana. In conformitate cu legislatia internationala, trebuie sa cream o larga coalitie internationala impotriva terorismului. Este logic ca tarile dezvoltate ar trebui sa joace roluri in aceasta coalitie”, a explicat liderul rus.

VLADIMIR PUTIN va avea, luni seara, o intrevedere bilaterala cu BARACK OBAMA, la New York.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

 Sursa foto: abcnews.go