Summit-ul balcanic de la Ohrid a fost anulat

Reuniunea statelor sud-est europene care trebuia sa aiba loc in orasul macedonean Ohrid a fost anulata de presedintele acestei tari,  Gjorge Ivanov. Ivanov (foto) a recurs la aceasta solutia din cauza divergentelor iscate pe marginea participarii kosovare la summit.

Romania, Bosnia-Hertegovina si Serbia au fost cele trei tari care au fost impotriva participarii la summit-ul balcanic a presedintelui din Kosovo, Atifete Jahjaga. Cele trei si-au motivat opozitia pentru ca in documentul de constituire al Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) se stipuleaza ca la summit-urile acestei organizatii pot participa doar liderii unor state suverane si recunoscute la nivel international. Intre timp si-au anuntat absenta de la participare si presedintii Albaniei si Croatiei in semn de solidaritate cu omologul lor kosovar.

“Tara mea nu doreste sa participe la joaca de-a boicotul si veto-ul. Anulam acest summit pentru a proteja interesele statale si demnitatea Macedoniei” a declarat Gjorge Ivanov in conferinta de presa in care a anuntat anularea intalnirii SEECP, care ar fi trebuit sa aiba loc la finele acestei saptamani la Ohrid. Statele Unite si-au exprimat dezamagirea fata de renuntarea la aceasta intalnire a SEECP.

Sursa foto: cotidianul.ro