Summit-ul de la Vilnius incepe, joi, sub impactul refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE

Summit-ul dintre Uniunea Europeana (UE) si sase foste republici sovietice se deschide, joi, la Vilnius, umbrit de refuzul Ucrainei de a semna un acord cu europenii, ceea ce fragilizeaza in ansamblu strategia lor in Est, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Dupa mai multe luni de tratative intre Bruxelles si Kiev pentru a incerca rezolvarea cazului opozantei incarcerate Iulia Timosenko, surpriza a venit din partea ucrainenilor, care au decis saptamana trecuta, sub presiunea Rusiei, sa le inchida usa in nas europenilor.

UE a afirmat ca acordul este inca “pe masă”, dar sansele ca acesta sa fie semnat vineri la Vilnius par infime. Renuntarea autoritatilor ucrainene a declansat furia opozitiei proeuropene, care organizeaza la Kiev manifestatii masive ce amintesc de “revolutia portocalie” din 2004.

Premierul Mikola Azarov a afirmat, miercuri, ca procesul de negociere continua, dar ca presedintele Viktor Ianukovici a avertizat cu o zi inainte ca Ucraina asteapta conditii mai bune pentru a-l semna.

Ianukovici va fi prezent la Vilnius pentru a se explica in faţa omologilor sai europeni, care se deplaseaza aproape cu totii in capitala lituaniana. Cei 28 de sefi de stat si de guvern vor sa afle mai multe despre intentiile reale ale presedintelui ucrainean, subliniaza o sursa europeana. Considerat un prorus, de la alegerea sa in 2010, Ianukovici pare sa jongleze intre Europa si Rusia, incercand sa profite de prima fara sa se indeparteze de cea de-a doua.

Bruxelles-ul a ridicat tonul impotriva Moscovei in aceasta saptamana, denuntand public “presiunile” ruse. “Razboiul Rece s-a incheiat”, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel. “O apropiere de Europa este in continuare inteleasa in Rusia ca o indepartare de Rusia. Trebuie sa depasim aceasta mentalitate de «ori una, ori alta»”, a pledat ea.

Summit-ul Parteneriatului Estic trebuie sa adopte o declaratie care se refera la o avertizare “voalata” la adresa Rusiei fata de orice ingerinta in afacerile tarilor vecine, potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza. Textul ar trebui, de asemenea, sa le reaminteasca tarilor din Europa de Est “sa se reformeze si sa se apropie de Occident”.

In paralel, UE este criticata pentru modul in care a negociat cu Ucraina. “Bruxellesul a comis o eroare de judecata”, focalizandu-se pe cazul Iulia Timosenko, in detrimentul “politicii de presiune si de santaj” exercitate asupra Kievului de Moscova, a declarat miercuri presedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Unii ii reproseaza, de asemenea, ca nu a oferit Ucrainei si altor tari din cadrul Parteneriatului Estic o perspectiva clara de integrare europeana, asa cum a fost cazul tarilor din Est, in urma cu 20 de ani, dupa caderea Zidului Berlinului.

UE incearca sa minimizeze lovitura primita, afirmand ca un acord cu Ucraina poate fi semnat in saptamanile sau lunile urmatoare, chiar daca multi se indoiesc de acest lucru. Un summit UE-Ucraina este prevazut in februarie 2014.

Mai global, Europa vrea sa creada ca esecul ucrainean nu pune in discutie proiectul lansat in 2009 pentru a incerca sa stabilizeze fostele republici sovietice. Ea insista pe beneficiile pe care le-ar putea avea aceste tari, in domeniul comercial sau de liberalizare a vizelor.

Amintind milioanele de euro angajati in ultimii ani in vederea modernizarii politice si economice a acestor tari, ea se declara chiar dispusa sa mareasca aceasta suma pentru a facilita adaptarea lor.

Dar la Vilnius, UE va trebui sa se multumeasca cu parafarea a doua Acorduri de Asociere, cu Georgia si Moldova. Semnarea definitiva nu este asteptata decat dupa mai multe luni, chiar un an. Vor fi semnate si cateva acorduri de anvergura mai mica, intre care un acord cu Azerbaidjanul privind facilitarea vizelor.

Dar Armenia s-a indepartat de UE la inceputul lui septembrie, cand a anuntat ca se va alatura uniunii vamale conduse de Rusia. In ceea ce priveste relatiile cu Belarusul, ultima dictatura din Europa, ele sunt inghetate in absenta totala a progreselor in privinta drepturilor omului.

Sursa foto: unimedia.info