SUMMITUL G20 reuneste la Brisbane liderii lumii intr-un context tensionat intre Occident si Rusia

Liderii celor mai importante puteri ale lumii incep, sambata, la Brisbane, reuniunile in cadrul summitului G20, discutiile pe teme economice riscand sa fie eclipsate de divergentele diplomatice dintre Rusia si Occident. Vineri, cu o zi inainte de inceperea summitului, care va avea loc pe parcursul a doua zile, Marea Britanie si Australia au pregatit o primire ostila presedintelui rus Vladimir Putin.

Premierul australian Tony Abbott l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca intentioneaza sa restaureze “gloria pierduta a tarismului sau a Uniunii Sovietice”, in timp ce premierul britanic David Cameron a denuntat o Rusie care agreseaza tari mai mici decat ea, referindu-se la Ucraina.

NATO a confirmat in cursul acestei saptamani temerile autoritatilor de la Kiev, potrivit carora Rusia a mobilizat trupe si echipamente militare in estul Ucrainei, controlat de rebelii prorusi, acuzatii negate de Moscova.

Si Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) desfasurata in Ucraina ca sustine autoritatile de la Kiev in conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi. Potrivit Ministerului rus de Externe, Misiunea de observatori a OSCE “a lasat impresia ca toate eforturile (sale) vizeaza acordarea de ajutor si sustinere doar pentru una dintre partile conflictului, si anume pentru autoritatile de la Kiev”.

Citeste si: ONU, INGRIJORATA DE “REVENIREA LA UN RAZBOI TOTAL” IN UCRAINA

Acesta este contextul in care cei mai importanti lideri ai lumii au sosit la Brisbane, un oras din estul Australiei unde Vladimir Putin a ajuns vineri seara, iar Barack Obama si François Hollande sambata dimineata.

– intrevedere Hollande-Putin

Franta intretine de asemenea relatii tensionate cu Rusia. Vineri, o sursa ruseasca “sus-plasata” citata de agentia RIA Novosti a afirmat ca Franta are termen pana la sfarsitul lui noiembrie sa livreze prima nava de razboi de tip Mistral Rusiei, daca nu vrea sa se expuna unor cereri “serioase” de compensatii.

Premierul francez Manuel Valls a afirmat vineri seara ca Franta va lua decizii in mod suveran, “fara ca cineva sa-i dicteze pozitia” in privinta livrarii controversate a doua nave de tip Mistral Rusiei.

Hollande si Putin urmeaza sa aiba o intrevedere bilaterala sambata, la 08.00 GMT (10.00, ora Romaniei).

Sambata dimineata, presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat pentru presa ca situatia din Ucraina ramane un subiect de “preocupare majora”.

Sefii de stat si de guvern urmeaza sa se intruneasca sambata dimineata, in jurul orei 03.00 GMT (05.00, ora Romaniei), pentru o reuniune privata. Traditionala fotografie de familie va fi facuta in jurul orei 07.00 GMT (09.00, ora Romaniei).

Citeste si: DAVID CAMERON a avertizat RUSIA in privinta unor noi SANCTIUNI

De asemenea, presedintele american Barack Obama va anunta intr-un discurs ca tara sa va oferi trei miliarde de dolari Fondului Verde al Natiunilor Unite menit ajutorarii tarilor sa lupte impotriva efectelor schimbarilor climatice.

Presedintele american a devenit tot mai insistent in problema problema schimbarilor climatice, la cateva zile dupa ce Statele Unite au anuntat un acord inedit cu China in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.

Includerea problemelor privind mediul in comunicatul final al G20 nu este dorita de tara gazda, Australia, reticenta pe aceasta tema. Australia vrea sa se concentreze pe cresterea PIB-ului mondial, problema infrastructurii, subiectul energetic si lupta impotriva optimizarii fiscale agresive a multinationalelor si evaziunii fiscale.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost acuzat de “conflict de interese” in contextul dezvaluirilor referitoare la existenta unui sistem de evaziune fiscala in timp ce era premier al Luxemburgului. Potrivit unor dezvaluiri, Luxemburgul a organizat un sistem de evaziune fiscala favorabil companiilor multinationale, scandalul fiind denumit “LuxLeaks” si scotand la iveala lucruri din perioada in care Jean-Claude Juncker era premier.

“Cred cu adevarat ca trebuie sa luptam la nivel international impotriva evaziunii fiscale”, a raspuns Juncker, in contextul in care Australia a promis masuri foarte dure in acest dosar.\

Summitul G20 ar putea pune bazele unei noi institutii energetice internationale

Summitul G20 de la Brisbane ar putea pune bazele unei noi institutii energetice internationale, al carei rol va fi de a asigura stabilitatea si transparenta, potrivit editiei de sambata a publicatiei Australian, in contextul in care pretul petrolului este la cel mai mic nivel, relateaza AFP.

Publicatia australiana nu isi dezvaluie sursele, dar afirma ca unele dintre marile tari producatoare, intre care Rusia si Arabia Saudita, sunt de acord cu acest proiect, care ramane totusi in faza de negocieri.

Una dintre sarcinile acestei agentii ar fi asigurarea unei reprezentari mai eficiente a tarilor emergente.

“Australia si alte mari economii incearca sa puna bazele unui nou regim pentru comertul cu produse energetice in lume”, din cauza, in special, a temerilor generate de variatiile de pret.

Pretul petrolului este in scadere constanta de mai mult timp pe fondul slabei cereri la nivel mondial, barilul evoluand in jurul a 80 de dolari, cel mai mic nivel din 2010.

Potrivit publicatiei, comunicatul final nu va anunta infiintarea acestei noi institutii, dar ar putea “sa armonizeze principiile pe care le va urma”.

Infiintarea unei noi institutii energetice internationale se impune deoarece cele doua agentii existente, Agentia Internationala pentru Energie (IEA, pentru tarile consumatoare) si Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC, pentru tarile producatoare), nu mai sunt in pas cu realitatea. Spre exemplu, Statele Unite, care fac parte din IEA, au devenit intre timp un important producator de gaze de sist, in timp ce cota tarilor din cadrul OPEC in productia mondiala se afla in declin.

Obstacole insa raman, potrivit publicatiei, care precizeaza in acest sens faptul ca unele tari ar intentiona sa lege acest proiect de capitolul climatic al G20, o tema fata de care Australia are reticente.

Niciuna dintre delegatiile solicitate sambata dimineata de AFP nu era in masura sa comenteze aceste informatii.