Summitul UE-Africa pe tema MIGRATIEI a inceput in La Valletta, capitala Maltei

Un summit al sefilor de stat si de guvern din peste 50 de state europene si africane a inceput miercuri seara la La Valletta, avand drept obiectiv declarat identificarea unor raspunsuri comune la criza migratiei care destabilizeaza Europa, relateaza AFP.

‘Trebuie sa ne unim, atat tarile de origine, cat si cele de destinatie’, a declarat in deschiderea acestui summit intre liderii de pe cele doua continente prim-ministrul maltez Joseph Muscat, calificand reuniunea drept o ocazie fara precedent de a coopera.

Tarile africane si europene ‘au interese comune’ sa incerce sa limiteze fluxul migrantilor, a spus la randul sau seful executivului UE, Jean-Claude Juncker, la sosire.

UE trebuie sa ajute Africa si ‘africanii trebuie sa ne ajute sa limitam fluxul de migranti sau chiar sa il stopam’, a apreciat el.

‘Europa si Africa nu pot sa se ignore’, a declarat presedintele Senegalului, Macky Sall, care este si presedinte in exercitiu al Comunitatii economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO). ‘Impreuna trebuie sa refuzam stigmatizarea, politica baricadelor’, a mai afirmat Sall.

Pozitia sa a fost impartasita de toti liderii participanti la reuniune. ‘Singurul mod de a gestiona acest fenomen este s-o facem impreuna’, a subliniat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini.

Fondul pentru Africa, in valoare de 1,8 miliarde de euro si care urmeaza sa fie lansat cu prilejul summitului din Malta, este ‘unul dintre instrumentele necesare’, ‘dar nu este vorba doar despre bani’, a adaugat ea.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Trebuie intarite granitele exterioare ale UE. UPDATE

‘Acest fond nu poate acoperi toate nevoile pentru ca acestea sunt enorme’, a subliniat presedintele Nigerului, Issoufou Mahamadou.

‘Este necesar un tratament echitabil intre migrantii din sud si cei din alte parti’, a subliniat in fata presei la sosirea la summit omologul sau senegalez.

Readmisia migrantilor ilegali repatriati din Europa, pe care UE doreste sa o accelereze, ‘este un subiect dificil’, a recunoscut Macky Sall, vorbind despre migranti ‘care au sfidat moartea, in conditii oribile’. Readmisia ‘depinde si de conditiile care vor fi create’, a spus la randul sa presedintele Nigerului.

Pentru ‘cei care sunt deja in Europa, ar trebui sa avem o discutie sincera, sa vedem cati dintre ei pot fi integrati’, a pledat presedintele senegalez.

Planul de actiune care ar urma sa fie adoptat in urma summitului ‘va combate migratia ilegala si va face mai mult pentru a le da oamenilor mai multe posibilitati legale de a incepe sa lucreze in Europa’, a promis la randul sau cancelarul german Angela Merkel.

Sursa foto: agerpres