SUPER LUNA, 23 iunie 2013: Luna a trecut de perigeu

SUPER LUNA este vizibila duminica, 23 iunie 2013, la apogeul maxim. Fenomen astronomic care are loc la fiecare 14 luni, SUPER LUNA a fost mare si stralucitoare la ora 14.11, insa din pacate nu a fost vizibila pentru romani. Abia duminica seara, la ora 19.56, vom putea vedea o SUPER LUNA aproape la fel de mare. SUPER LUNA este subiect de controverse intre astronomi si astrologi. 

La ora 14.11, SUPER LUNA a atins cele mai mari dimensiuni. Luna a trecut de perigeu, adica s-a aflat la cea mai mica departare de pamant. O alta SUPER LUNA, la fel de apropiata de Terra, va putea fi vazuta abia in august 2014.

SUPER LUNA reprezinta acel fenomen astronomic care consta in suprapunerea fazei de Luna plina sau Luna noua cu pozitia Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre. SUPER LUNA este un termen nou introdus in astronomia moderna si a fost inventat de astronomul Richard Nolle in 1979.

Apropierea maxima dintre Luna si Pamant produsa in timpul zilei a fost subiect de controverse intre astrologi si astronomi. Deja am trecut de momentul perigeului, din punct de vedere matematic, si nu s-a intamplat nimic. Astronomii sustin ca orice fenomen de acest tip nu trebuie asociat cu tot felul de superstitii. 

De partea cealalta, astrologii avertizeaza ca SUPER LUNA poate provoca reactii emotionale deosebite si fenomene meteo iesite din comun, precum cutremure sau vijelii. 

SUPER LUNA, vizibila la ora 19.56 

Pentru ca SUPER LUNA nu este vizibila in timpul zilei, nu ne ramane decat sa ne multumim cu o “aproape” SUPER LUNA, duminica seara, la ora 19.56.

“Din pacate Luna Plina nu se vede ziua pentru ca faza inseamna ca Luna se afla in partea opusa Soarelui: cand este Soarele pe cer nu este si Luna. In aceasta faza, Luna rasare la apusul Soarelui si apune la rasaritul acestuia. Pentru ca la ora 14.00 Soarele este pe cer, Luna nu va putea fi vazuta, fiind sub orizont”, a explicat Adrian Sonka, cercetator la Observatorul Astronomic din Bucuresti, citat de Mediafax.

El precizeaza ca va trebui “sa ne multumim” cu o “aproape SuperLuna”, pe care o vom vedea la ora 19:56, cand se va afla deja la 357.040 kilometri de Pamant, mai departe cu zeci de kilometri decat s-a aflat la departarea minima (pe 23 iunie, ora 14:11, la 356.990 km).

“Pana si faza Lunii este mai putin «Plina» decat la ora 14:32, deci vom vedea o aproape SuperLuna (…) Vom vedea o Luna Plina mai mare decat de obicei pentru ca se va afla destul de aproape de orizont, producandu-se acelasi efect (o iluzie optica) ca la rasaritul sau apusul Soarelui/Lunii”, spune cercetatorul.

Pana in 2020 vor avea loc si alte SUPER LUNI: in august 2014, septembrie 2015, noiembrie 2016, ianuarie 2018, februarie 2019 si aprilie 2020.