SUPERMARKETURILE din Romania, interesate sa vada FRUCTE proaspete din REPUBLICA MOLDOVA

Reprezentantii marilor retaileri din Romania sunt interesati sa comercializeze FRUCTE proaspete din REPUBLICA MOLDOVA prin retele proprii, iar in perioada urmatoare vor avea loc discutii intre fiecare hypermaket si producatorii moldoveni in vederea dezvoltarii unui parteneriat in acest sens.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a mentionat joi sustinerea pe care o acorda autoritatile din Romania producatorilor agricoli din REPUBLICA MOLDOVA pentru a depasi situatia economica delicata in care acestia se afla ca urmare a embargoului impus de Rusia.

“REPUBLICA MOLDOVA este, din punctul nostru de vedere, parte a Europei si aceasta activitate a cultivarii FRUCTELOR si LEGUMELOR trebuie mentinuta, motiv pentru care aveti toata sustinerea noastra, a organizatiilor producatorilor din Romania”, a afirmat Daniel Botanoiu, in cadrul unei reuniuni desfasurate la MADR, la care a participat o delegatie a Asociatiilor Producatorilor si Exportatorilor de Fructe si Struguri de Masa condusa de vice ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin.

Citeste si: DACIAN CIOLOS: CE propune DUBLAREA contingentele de export fara taxe vamale pe piata europeana pentru fructe din Republica Moldova

La randul sau, reprezentantul Asociatiilor Producatorilor si Exportatorilor de Fructe si Struguri de Masa a prezentat potentialul REPUBLICII MOLDOVA pentru export, respectiv mere proaspete si mere pentru procesare, prune si struguri de masa, potrivi Agerpres.

Reprezentantii marilor retaileri si-au manifestat, in general, interesul pentru sustinerea producatorilor din REPUBLICA MOLDOVA, iar Delia Nica, vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, a propus ca in perioada urmatoare sa aiba loc discutii intre fiecare hypermaket si producatorii din REPUBLICA MOLDOVA, in vederea dezvoltarii unui parteneriat avantajos pentru ambele parti.

Saptamanal, cei doi secretari de stat vor monitoriza stadiul realizarii angajamentelor celor doua parti astfel incat prin efortul agentilor economici din Romania sa poata fi combatute efectele negative pe care le simt producatorii din REPUBLICA MOLDOVA ca urmare a restrictiilor impuse de Federatia Rusa.

“Aceste masuri intervin ca urmare a consultarilor care au avut loc atat intre Guvernul din Romania si cel din REPUBLICA MOLDOVA dar si ca urmare a discutiilor pe care ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania le-a avut cu Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in vederea identificarii de solutii pentru accesul produselor pe piata unica. Comisarul European a anuntat deja intentia de a dubla contingentul pentru mere, prune si struguri de masa si grabirea procedurilor astfel incat contingentul sa intre in vigoare cat mai curand”, se arata intr-un comunicat.

Citeste si: O DELEGATIE a guvernului de la Chisinau va merge la Moscova pentru a discuta despre RESTRICTIILE COMERCIALE

Pana la definitivarea acestor propuneri se fac eforturi la nivel diplomatic intre tarile Uniunii Europene pentru identificarea unor spatii de depozitare in eventualitatea in care va fi nevoie, important de subliniat si salutat fiind in acest sens efortul pe care si ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, il face ca urmare a discutiei cu ministrul Agriculturii din Romania, Daniel Constantin.

Totodata, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a trimis in REPUBLICA MOLDOVA o echipa de experti pe domeniul fitosanitar pentru a pune la punct procedurile de acces ale produselor agricole pe piata comunitara.

Sursa foto: shok.md