Suspiciuni de EBOLA in ROMANIA. Autoritatile se pregatesc de ce e mai rau, 4 persoane sunt MONITORIZATE la Brasov

Suspiciuni de EBOLA in ROMANIA. Autoritatile se pregatesc de ce e mai rau, 4 persoane sunt MONITORIZATE la Brasov

Autoritatile romane au luat masuri de precautie pentru eventualitatea aparitiei unor cazuri de Ebola pe teritoriul tarii. Un etaj al Institutului “Matei Bals” din Capitala a fost amenajat pentru eventuale cazuri, acesta avand o capacitate de 15 paturi, laborator propriu si fiind izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

De precizat ca patru persoane sunt monitorizate pentru Ebola, la Brasov. Potrivit presei locale, o persoanase afla in carantina, iar alte trei se afla sub observarea medicilor de familie.

Un nigerian de 24 de ani, intors recent din tara sa natala, este primul suspect de Ebola la Brasov. Dupa cum am relatat si in editia de ieri, el a fost izolat intr-un camin al Universitatii Transilvania, unde isi va petrece urmatoarele 21 de zile, adica exact perioada de incubatie a virusului. Alte trei persoane sosite in vacanta la Brasov din Africa sunt monitorizate atent in mai multe cabinete medicale din oras.

Plecata din Africa, Ebola a bagat spaima in America si Europa dupa ce mai multe persoane au decedat din cauza cumplitei boli. tara noastra a fost ferita pana acum de aceasta maladie, insa autoritatile si specialistii sunt extrem de prudenti pentru ca Ebola sa nu ajunga si pe teritoriul Romaniei. 18 cetateni romani intorsi din Africa de vest, acolo unde exista focare ale maladiei, sunt monitorizati de autoritatile sanitare timp de 21 de zile, atat cat dureaza perioada maxima de incubatie a virusului. Cei 18 romani s-au intors recent din Liberia, Sierra Leone si Guineea, cele trei tari unde Ebola face ravagii. Cele 4 persoane care se afla in monitorizare la Brasov nu provin din aceste de zone, insa autoritatile nu isi permit nici cel mai mic risc.

Citeste si: ALERTA! Cel putin 7 persoane ar putea avea Ebola in Ohio, dupa ce au intrat in contact cu asistenta medicala din Texas

„La Brasov avem un numar de 4 persoane care se afla in concediu ori au venit la scoala si acum se afla in monitorizarea Directiei de Sanatate Publica pentru o perioada de 21 de zile. Monitorizarea consta in masurarea zilnica a temperaturii”, a precizat Camelia Defta, purtator de cuvant DSP Brasov. Daca apar semne de boala, oamenii vor fi izolati, iar spitalele de boli infectioase au cumparat echipamente de protectie, la Institutul „Matei Bals” din Capitala fiind amenajat si un salon special.

Este Romania pregatita pentru gestionarea unor eventuale cazuri de Ebola?

Ministrul Sanatatii a precizat ca Romania este pregatita pentru gestionarea unor eventuale cazuri de Ebola, fiind constituit un Comitet national de coordonare, format din ministerele Sanatatii, Afacerilor Interne, Apararii Nationale, Afacerilor Externe si Transporturilor.

Banicioiu a spus ca acest comitet are atributii din momentul in care apare o suspiciune, trebuind sa coordoneze monitorizarea si izolarea pacientului confirmat.

Citeste si: Obama a pupat si imbratisat doua asistente din Atlanta care au tratat pacienti bolnavi de Ebola. VIDEO

“Se ocupa cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal si izolare. Este functional in acest moment. Echipamentele exista si ati vazut ca sunt deja, in spitalele desemnate, cum este «Matei Bals» pentru Bucuresti, camerele de izolare, care sunt deja cu presiune negativa, cum este recomandarea OMS. Este un intreg etaj amenajat la Bals, cu circuit separat, fara a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interactiona cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. intregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulante speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct”, a spus miercuri demnitarul.

El a mai precizat ca in fiecare zi sunt efectuate exercitii de instruire a personalului privind echiparea si dezechiparea, astfel incat sa fie prevenite cazurile de imbolnavire in randul cadrelor medicale.

Nicolae Banicioiu a mentionat si un spital modular, care ar trebui sa aiba o capacitate de 20 de paturi. “Spitalul modular este al Ministerului Apararii. in momentul de fata, se fac ultimele amenajari”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Persoanele care vin in Romania din zonele africane afectate de Ebola sunt luate in evidenta de autoritati la intrarea in tara, iar directiile de sanatate publica le monitorizeaza starea de sanatate timp de pana la 21 de zile, a declarat, marti, tot ministrul Nicolae Banicioiu.

El a precizat ca fiecare calator care ajunge in Romania din Africa este luat in evidenta de autoritati cand intra in tara, pentru a i se evalua starea de sanatate.

“Li se verifica temperatura si sunt monitorizati 21 de zile. (…) Toti cei care au intrat in Romania pana acum (veniti din Africa – n.r.) sunt monitorizati de DPS, starea de sanatate fiindu-le evaluata la fiecare doua zile”, a spus Nicolae Banicioiu. 

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, in prezent, sub monitorizare.

Febra hemoragica Ebola a provocat moartea a 4.555 de persoane din 9.216 cazuri inregistrate in sapte tari (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania si Statele Unite), potrivit ultimului bilant publicat vineri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP.

OMS a decis sa divizeze in doua tarile afectate de epidemie.

Un prim grup este alcatuit din cele mai afectate trei tari (Liberia, Sierrra Leone si Guineea), in timp ce din cel de al doilea grup fac parte Nigeria, Senegal, Statele Unite si Spania.

Liberia este tara cea mai afectata de epidemie, cu 4.262 de cazuri si 2.484 de decese inregistrate pana la 13 octombrie.

La 14 octombrie, existau 3.410 cazuri si 1.200 de morti inregistrati in Sierra Leone si 862 de morti din 1.519 cazuri in Guineea, tara de unde s-a propagat epidemia.

Acest nou bilant este publicat in timp ce Senegalul nu mai este considerat, de vineri, ca fiind afectat de epidemia de Ebola.