Violențele care au șocat America s-au încheiat! Joe Biden este al 46-lea președinte al SUA

Congresul a validat victoria democratului cu 306-232

Susținătorii lui Donald Trump au luat, miercuri seară, cu asalt clădirea Capitoliului de la Washington. O parte dintre legislatori, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în sălile de ședință. Washington este sub asediu, iar Capitoliul este în lockdown.

Update 5: Congresul Statelor Unite a oficializat joi victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, ultima etapă înainte de învestitura sa, în 20 ianuarie. Congresul a certificat joi suficiente voturi în favoarea democratului Joe Biden pentru a-i acorda victoria la alegerile din 3 noiembrie în fața republicanului Donald Trump, transmite Reuters. Biden câștigă cu 306 la 232, potrivit validării Congresului. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Mike Pence, în calitate de președinte al Senatului.

Președintele în exercițiu Donald Trump a anunțat că va avea loc „un transfer de mandat pașnic” în 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden va fi învestit președinte al SUA. Starea de urgență, prelungită cu 15 zile în Washington.

Update 4: Violențele s-au soldat cu patru morți, 52 de arestări și 14 ofițeri răniți. Congresul SUA vrea să ancheteze modul în care poliția a reacționat împotriva protestatarilor. Au apărut mai multe imagini și filmulețe, pe rețelele sociale, cu ofițeri care își fac selfie cu protestatarii sau le lasă cale liberă.

Update 3: “Vă înţeleg suferința. Am avut nişte alegeri care ne-au fost furate. A fost o victorie uriaşă şi toată lumea ştie, în special cealaltă tabără. Dar trebuie să mergeţi acasă acum, trebuie să avem pace, trebuie să avem lege şi ordine (…) Trebuie să avem pace, aşa că mergeţi acasă. Vă iubim. Sunteţi foarte speciali”, a spus Donald Trump, într-un mesaj video pe Twitter, la scurt timp după îndemnul lui Joe Bidden.

Update 2: Joe Biden denunță un „asalt fără precedent asupra democrației” americane și i-a cerut lui Donald Trump să iasă pe televiziunile naționale și să „pună capăt asediului”. ”Scenele haotice de la Capitoliu nu reflectă adevărata Americă, nu reprezintă cine suntem”, a mai spus Biden.

În același timp, Londra denunță „scene rușinoase”, iar Berlinul le cere protestatarilor să „nu mai calce democrația”!

Update: Donald Trump este acuzat de mai mulți congresmani republicani că încearcă o lovitură de stat. Mai mulți ofițeri de poliție au fost răniți în timpul confruntărilor armate dintre gloata furioasă și înarmată și forțele de ordine. O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept în fața Capitoliului.

Guvernatorul statului Virginia a anunțat că activează Garda Națională din stat pentru a interveni în Washington DC. Chiar și Mike Gallagher, un susținător înfocat al lui Donald Trump, i-a cerut președintelui să pună capăt haosului care are în loc în aceste momente în DC. „Este gata. Alegerile s-au terminat. Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Gallagher.

Știre inițială

Susținătorii lui Trump au depășit  gardurile de protecție și au spart baricadele pătrunzând în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen. Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

Vicepreședintele Mike Pence a fost evacuat din clădirea Capitoliului după ce mai mulți protestatari înarmați au pătruns în clădire. În acest moment au loc confruntări armate între protestatari și forțele de ordine, informează presa americană.

Incidentele au început chiar în timp ce Congresul Statelor Unite realiza procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232.

Washington DC este în stare de asediu, iar clădirea Capitoliului este în lockdown, conform anunțului făcut de atoritățile locale.

Sursa foto: twitter