Tablou de Leonardo Da Vinci, cumparat cu 45 de lire, a fost vandut cu o suma incredibila. FOTO

Un tablou ce il reprezinta pe Iisus ca “Salvator Mundi”, binecuvantand cu mana dreapta si cu un glob de cristal in cealalta, cumparat cu 45 de lire, a fost vandut in 2013 cu 75 de milioane de dolari, in timpul unei licitatii secrete, dupa ce a fost autentificat ca apartinand lui Leonardo da Vinci, noteaza presa franceza.

Potrivit lefigaro.fr., in 2005, tabloul a fost cumparat, intr-o stare avansata de degradare, de un grup de negustori de arta americani. Datata in jurul anului 1500, pictura a fost atribuita la momentul respectiv lui Giovanni Antonio Boltraffio, un discipol al lui da Vinci. Dupa ce a fost curatat de diferitele straturi de vopsea si restaurat, tabloul a fost aratat directorului muzeului National Gallery din Londra.

Citeste si:  Tablou pictat de Francis Bacon, vandut pentru 70 de milioane de dolari 

Dupa numeroase expertize, panza ii este atribuita lui Leonardo da Vinci in 2011, tabloul fiind considerat de expertii din domeniu una dintre cele mai importante descoperiri artistice din ultimii 100 de ani. Ulterior, National Gallery din Londra a aratat tabloul in cadrul expozitiei “Leonardo da Vinci: pictor la curtea din Milano” (noiembrie 2011 – februarie 2012), iar capodopera a fost estimata la 120 de milioane de lire.

Pe 3 martie, ziarul The New York Times a publicat stirea conform careia tabloul a fost cumparat, in mai 2013, de un colectionar anonim in timpul unei licitatii private, organizate de casa de licitatii Sotheby’s, cu o suma cuprinsa intre 75 si 80 de milioane de dolari.

Tabloul “Salvator Mundi”, care ar fi apartinut regelui Carol I al Angliei (1600 – 1649), a fost expus ultima oara la sfarsitul anului 2012, la Dallas Museum of Art, care a incercat sa il cumpere.

Sursa foto: dailystar.com.lb