TAIFUNUL HAGUPIT a lovit partea de est a arhipelagului FILIPINELOR. Milioane de oameni refugiati

TAIFUNUL HAGUPIT, care ar putea sa fie cel mai important din FILIPINE anul acesta, a atins sambata partea de est a arhipelagului, aducand rafale de vant terifiante si ploi intense. HAGUPIT a lovit Insula Samar (est) sambata seara, a declarat pentru AFP Mark Timbal, un purtator de cuvant al Agentiei guvernamentale de lupta impotriva catastrofelor naturale.

Autoritatile au ordonat inca de vineri catorva milioane de filipinezi sa se refugieze in biserici, scoli si gimnazii, in timp ce taifunul se apropia de tara, afectata frecvent de dezastre provocate de intemperii.

Ministrul de Interne Mar Roxas, prezent pe Insula Samar cu cateva ore inainte de impactul taifunului, le-a cerut salvatorilor insarcinati cu evacuarea populatiei sa “continue. Stiu ca sunteti obositi, ca nu ati dormit suficient, ca nu ati mancat suficient, ca ati baut prea multa cafea. Fiecare persoana pe care o salvam acum este o persoana mai putin pe care va trebui sa o cautam dupa ce va trece taifunul”.

CITESTE SI: Top 10 al celor mai expuse zone din lume la cutremure, inundatii sau furtuni violente

Furtuna urmeaza sa afecteze peste jumatate din arhipelag, ale carui regiuni centrale au fost devastate deja de “supertaifunul” Haiyan. “Toate resursele sunt pe cale sa fie mobilizate”, a declarat directorul regional al Apararii Civile Bernardo Alejandro, precizand ca vehiculele apratinand autoritatilor locale si armatei erau implicate la operatiunile de evacuare. Numai in regiunea Bicol, in nordul Insulei Samar, peste 600.000 de persoane au fost aduse in centre de evacuare, iar autoritatile din regiune intentioneaza sa evacuze in total doua milioane de persoane.

Bicol este o regiune agricola si piscicola situata la nord de zonele cele mai afectate de supertaifunul Haiyan care a devstat Filipinele pe 8 noiembrie 2013, cand a ucis peste 7.350 de persoane. Haiyan, care s-a format in Oceanul Pacific, era insotit de cele mai violente rafale de vant inregistrate vreodata pe uscat si de valuri uriase care au maturat litoralul. La Tacloban, unul dintre cele mai afectate orase de Haiyan, sute de persoane s-au refugiat intr-un gimnaziu inca de vineri.

“Ne-am invatat lectia cu Haiyan”, a declarat Rita Villadolid, in varsta de 39 de ani. “Toata lumea este paralizata de frica”, a adaugat ea. Alti locuitori ai acestei localitati de coasta situata pe Insula Leyte s-au adunat in scoli si biserici, considerate cladirile cele mai solide din oras. Cei mai norocosi s-au cazat la hotel. Potrivit Agentiei Nationale de Meteorologie Pagasa, Hagupit a slabit in intensitate vineri, rafalele de vant atingand pana la 195 de kilometri pe ora.

Centrul Comun de Supraveghere al Marinei americane a degradat Hagupit de la statutul maxim de “supertaifun” la cel de taifun. Impactul taifunului urmeaza sa fie resimtit pe o fasie de 600 kilometri latime, reprezentand o amenintare pentru aproximativ 50 de milioane de persoane, adica aproape jumatate din populatie, a declarat pentru AFP Corazon Soliman, ministrul Afacerilor Sociale.

CITESTE SI: Taifunul Haiyan a omorat 2 000 oameni in Filipine! Bilantul initial era de 10 000 morti 

Taifunul este cel mai violent asteptat in arhipelag anul acesta, a preconizat agentia Pagasa. El urmeaza sa atinga 55 din cele 85 de provincii din tara. Ochiul ciclonului va trece pe deasupra provinciilor estice Samar si Leyte, dupa care se va indrepta catre centrul arhipelagului. Filipine est o tara in curs de dezvoltare, cu 100 de milioane de locuitori, afectata cu regularitate de intemperii care provoaca dezastre, media anuala fiind de 20 de taifunuri.

Arhipelagul este de cele mai multe ori prima masa terestra importanta pe care o intalnesc taifunurile ce se formeaza in Oceanul Pacific, insa unii oameni de stiinta apreciaza ca violenta furtunilor din ultimii ani este imputabila incalzirii globale. Peste 1.900 de persoane au fost ucise sau au fost date disparute in decembrie 2012, cand taifunul Bopha a atins Insula Mindanao (sud), o regiune care, de obicei, este putin afectata de acest tip de intemperii.

In total, 1.268 de persoane au fost ucise in decembrie 2011, cand furtuna tropicala Washi a provocat inundatii importante, tot pe Mindanao. Haiyan, Bopha si Washi au fost cele mai sangeroase furtuni inregistrate in lume in ultimii trei ani.

Sursa foto: bbc.co.uk