Taifunul Haiyan a lovit Filipinele cu o viteza de 275 de kilometri pe ora

Taifunul Haiyan, cel mai violent din lume din acest an potrivit specialistilor, a atins Filipinele vineri, provocand inundatii si distrugand cladiri in regiunile expuse din centrul arhipelagului.

Taifunul Haiyan a lovit, vineri dimineata, coastele de est ale arhipelagului cu rafale de vant de 275 kilometri la ora, potrivit agentiei meteorologice filipineze citate de Agerpres.

Haiyan se afla deasupra insulei Samar, la aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, dupa ce a lovit orasul de coastă Guian la 04.40 (joi, 22.40 GMT), a precizat meteorologul Romeo Cajulis. Taifunul se indreapta rapid spre nord-vest si Marea Chinei de Sud cu viteza de 39 de kilometri pe ora.

Benigno Aquino, presedintele filipinez, a avertizat joi populatia sa se pregatească la maxim impotriva acestei furtuni de mari proportii care a avut vârfuri de 380 de kilometri pe ora pe cand se apropia de Filipine.

Peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate inainte de sosirea taifunului, potrivit apararii civile, iar alte milioane de persoane s-au baricadat in locuinte. La Manila, localitate care nu se afla direct pe traiectoria furtunii, ar putea resimti efectele acesteia. Numeroase scoli au fost închise.

Philippine Airlines, Cebu Pacific si alte companii aeriene au anuntat suspendarea a sute de zboruri, cele mai multe interne, dar si internationale. Aproximativ 16 milioane de persoane, dintre care 12 milioane in Filipine, se afla pe traiectoria ciclonului. Vietnamul si Laosul urmeaza sa fie traversate de taifunul Haiyan duminica.

Sursa foto: news.yahoo.com