TAIFUNUL KOPPU a lovit nordul FILIPINELOR: 4 MORTI si peste 16.000 de persoane EVACUATE

Patru persoane au decedat si peste 16.000 de persoane au fost obligate sa isi paraseasca locuintele in zona de nord a FILIPINELOR, ca urmare a inundatiilor, alunecarilor de teren si puternicelor rafale de vant cauzate de puternicul TAIFUN KOPPU, au anuntat autoritatile filipineze, relateaza AFP si DPA.

Doua persoane s-au inecat in provincia Nueva Ecija, potrivit guvernatorului Aurelio Umali, o alta persoana a murit electrocutata in provincia Tarlac si un baiat in varsta de 14 ani a murit dupa ce un copac a cazut peste el in capitala Manila, au transmis duminica oficiali ai serviciilor de salvare in situatii de urgenta, scrie DPA.

TAIFUNUL KOPPU a scazut in intensitate dupa ce a intrat pe teritoriul FILIPINELOR in zona orasului Casiguran, provincia Aurora, la 215 km nord de Manila, potrivit Biroului meteorologic filipinez. Rafalele de vant aveau o intensitate de aproximativ 150 de km pe ora, cu intensificari de chiar 185 km pe ora, potrivit responsabililor de la biroul meteorologic filipinez care au mai precizat ca TAIFUNUL KOPPUse deplaseaza pe directia vest-nord vestul a tarii.

Zeci de zboruri aeriene interne au fost anulate si numeroase curse maritime comerciale au fost suspendate, aproximativ 6.000 de pasageri asteptand trecerea furtunii. Autoritatile au anuntat suspendarea cursurilor in majoritatea zonelor afectate, inclusiv in capitala Manila. Intreaga provincie Aurora si unele zone din alte provincii din nord nu sunt conectate la reteaua de electricitate, iar liniile de comunicatii functioneaza foarte greu, a declarat Alexander Pama, seful agentiei nationale pentru salvare in situatii de urgenta. ‘Multe rauri au iesit din albie si multe drumuri si poduri sunt impracticabile din cauza alunecarilor de teren si a inundatiilor’, a mai spus oficialul filipinez.

Arhipelagul FILIPINELOR este traversat anual de o medie de aproximativ 20 de furtuni, de intensitati diferite, care genereaza inundatii, alunecari de teren si numeroase pagube materiale. In noiembrie 2013, arhipelagul FILIPINELOR a fost lovit de taifunul Haiyan, cel mai puternic care a traversat aceasta regiune vreodata, cauzand peste 6.500 de victime si peste 4 milioane de persoane sinistrate.

Sursa foto: bbc