Taifunul PHANPHONE face ravagii in JAPONIA: Trei soldat americani au fost luati de valuri

Puternicul taifun Phanfone a atins luni dimineata centrul Japoniei si se indrepta direct catre Tokyo, dupa ce a traversat sudul arhipelagului, unde patru persoane sunt moarte sau date disparute, inclusiv trei militari americani.

Acest al 18-lea taifun din sezon a ajuns catre ora locala 8.00 (2.00, ora Romaniei) “in apropiere de orasul Hamamatsu”, la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de capitala, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Agentiei Nationale japoneze pentru Meteorologie. Trei ore mai tarziu, taifunul de apropia, cu o viteza de 65 de kilometri pe ora, de Yokohama, la periferia capitalei Tokyo, unde ploua neintrerupt de duminica.

Insotit de rafale de vant de pana la 180 de kilometri pe ora, taifunul a blocat la sol peste 600 de avioane, la o zi dupa anularea a 216 zboruri, si a provocat suspendarea cautarilor pe varful Muntelui Ontake, in centrul Japoniei, la o saptamana dupa eruptia vulcanului, care s-a soldat cu cel putin 51 de morti.

CITESTE SI: TAIFUNUL Halong a dus la ANULAREA a sute de curse aeriene in Japonia! 

Inainte ca centrul acestui ciclon sa atinga centrul Japoniei, trombe de apa s-au abatut asupra unei mari parti a arhipelagului, in weekend, provocand temeri ca ar putea produce o noua catastrofa, dupa o vara extrem de ploioasa. Agentia pentru Meteorologie a emis alerte speciale din cauza riscurilor de producere a unor alunecari de teren, inundatii, valuri enorme si ploi torentiale. Traficul feroviar era perturbat, iar multe scoli au fost inchise.

Ca masura de precautie, autoritatile au recomandat evacuarea a sute de mii de locuitori, in pofida faptului ca putine persoane dau curs acestor sfaturi. Numai in prefectura Shizuoka erau vizate aproximativ 1,7 milioane de persoane. Alte peste 50.000 de persoane au primit ordinul sa-si paraseasca gospodariile.

Primele decese au fost anuntate luni dimineata, intre care, probabil, si trei militari americani, luati duminica dupa-amiaza de o mare dezlantuita de pe Insula Okinawa, in sud.

“Faceau fotografii cu valurile uriase biciuite de rafale de vant in fundal”, a declarat un purtator de cuvant al politiei. Cadavrul unuia dintre ei a fost gasit, ceilalti doi fiind dati disparuti in continuare, a adaugat el, fara sa poata sa precizeze daca se aflau in misiune pe insula, care gazduieste cea mai mare parte a celor aproximativ 47.000 de militari americani stationati in Japonia.

CITESTE SI: Top 10 al celor mai expuse zone din lume la cutremure, inundatii sau furtuni violente 

Nu existau informatii nici despre un tanar in varsta de 21 de ani care facea surf in largul Fujisawa, la sud-vest de Tokyo. Cel putin zece persoane au fost ranite in intreaga tara, potrivit postului public NHK. Taifunul urmeaza sa se indrepte catre Fukushima, in nord-est, unde operatorul centralei nucleare avariate se afla in alerta. Precipitatii importante (50 de milimetri pe ora) sunt asteptate, a avertizat Agentia pentru Meteorologie.

Compania Tokyo Electric Power (TEPKO) a suspendat toate operatiunile si proceda la verificari in incinta, plina, deja, de apa contaminata.

In ultimele trei luni, peste 150 de japonezi au fost gasiti morti in urma unor dezastre naturale, intr-o tara deosebit de vulnerabila: cicloni tropicali au afectat Halong si Neoguri, in sud-vest, alunecari de teren au provocat moartea a 72 de persoane, in august, la Hiroshima, iar alte 51 de persoane au murit in eruptia vulcanului Ontake.

Sursa foto: realitatea.net