Țara cu 97 de milioane de locuitori care nu a înregistrat niciun deces din cauza coronavirusului

O țară cu 97 de milioane de locuitori a reușit performanța de a nu înregistra nici măcar un sigur deces din cauza pandemiei de coronavirus. În acest stat au fost confirmate doar 328 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, toate vindecate, informează CNN.

Și mai impresionant este faptul că Vietnamul are graniță comună cu China, țara din care se presupune că a izbucnit pandemia de coronavirus. Comparativ cu alte țări din regiune, Vietnam nu are nici măcar un sistem medical performant și cu toate acestea nu a înregistrat nici măcar un singur deces din cauza coronavirusului.

După trei săptămâni de carantină, Vietnam a ridicat restricţiile la finele lunii aprilie. Nu a raportat nicio infecţie locală de mai bine de 40 de zile, iar viața începe să revină, treptat, la normal. „Nu am aşteptat confirmările de la OMS. Am folosit datele colectate la nivel extern şi intern pentru a decide asupra măsurilor”, a declarat Pham Quang Thai, şeful adjunct al departamentului de control al infecţiilor de la Institutul Naţional pentru Igienă şi Epidemiologie din Hanoi.

Guvernul vietnamez a comunicat clar cu publicul despre pandemie. S-au creat site-uri dedicate, linii telefonice speciale şi aplicaţii pentru a informa cetăţenii cu privire la cela mai noi date asupra coronavirusului şi opţiunilor de consultanţă medicală. Ministerul Sănătăţii a trimis în mod regulat mesaje SMS cu cele mai importante informaţii despre pandemia de coronavirus. După internarea pacienţilor, a urmat localizarea contacţilor şi carantinarea acestora. „I-am rugat să rămână acasă şi să se auto-carantineze.”

Medicul infecţionist Guy Thwaites, care lucrează într-unul din principalele spitale desemnate de guvernul vietnamez pentru a trata pacienţii infectați, a declarat că cifrele raportate reflectă realitatea. Și le închide gura scepticilor care susțin că aceste cifre nu sunt reale:  „Cunosc foarte bine cazurile de coronavirus, ştiu că nu a existat niciun deces”, a declarat Thwaite. „Nu cred că o altă ţară a mai avut carantină la acest nivel”, a mai spus Thwaites.

Toate contactele directe au fost plasate în carantină guvernamentală în centrele de sănătate, hoteluri sau tabere militare. Efortul autorităților vietnameze a fost atât de meticulos încât au fost luate în calcul şi persoanele de contact indirecte.

Sursa foto: CNN