TARA din EUROPA care nu mai stie ce sa faca cu BANII

Departe de criza datoriilor de stat si declinul economic care macina Europa, Norvegia nu mai stie ce sa faca cu banii. Cel mai mare fond suveran din lume, care administreaza petrodolarii stransi de statul nordic, a devenit obiect de dezbatere publica in contextul alegerilor recente, in urma carora Partidul Laburist (centru-stanga) a cedat puterea unei aliante de dreapta conduse de Partidul Conservator, potrivit Business Magazin.

Transferul de putere va aduce schimbari la Government Pension Fund Global (GPFG). Noii guvernanti, care au promis reduceri de taxe, s-au angajat din start sa limiteze cheltuielile fondului pentru a evita supraincalzirea economiei. Totodata, conservatorii iau in calcul divizarea fondului, pentru reducerea riscului ca o greseala sa provoace efecte catastrofale, dar si din convingerea ca aparitia concurentei ar putea da rezultate mai bune.

FONDUL ARE ACTIVE EVALUATE LA 760 MILIARDE DE DOLARI SI A AVUT PERFORMANTE MODESTE IN ACEST AN, cu un randament de numai 0,1% in trimestrul al doilea, dupa ce a crescut puternic anul trecut, cu 13,4%. Valoarea activelor fondului depaseste cu 40% produsul intern brut al Norvegiei. GPFG joaca pe termen lung, avand mandatul de a asigura viitorul economic al tarii dupa ce resursele vaste de petrol si gaze vor fi fost epuizate. Fondul norvegian a fost unul dintre putinii investitori internationali care si-au permis calmul in timpul crizei financiare globale: nu numai ca nu a vandut active in perioada de panica de dupa falimentul Lehman Brothers, ci chiar a cumparat.

Citeste si: TOPUL celor mai riscante tari pentru AFACERI. Afla pe ce loc se situeaza ROMANIA

„Avem posibilitatea ca in vremuri tulburi sa asteptam cu rabdare iesirea din turbulente„, spune CEO-ul GPFG, Yngve Slyngstad, citat de BBC.Fondul este administrat de un departament care functioneaza in sediul bancii centrale a Norvegiei de la Oslo. Agentia are peste 200 de angajati la Oslo si alti 100 in birouri regionale la New York, Londra, Shanghai si Singapore.

Traderii lucreaza intr-o atmosfera calma, actioneaza in mod rabdator, chibzuit, chirurgical. Nici vorba de zgomotul si nervii de pe Wall Street, de vanzarile panicate la primul semn de prabusire a pietei.

MISIUNEA FONDULUI ESTE DE A STRANGE BANI PE TERMEN LUNG. „In timpul crizei din 2008-2009, multi investitori au fost fortati de circumstante sa vanda. Noi ne-am bucurat de privilegiul de a ne pastra activele si chiar de a acumula mai mult„, spune Slyngstad.Taxele si redeventele incasate de Norvegia din industria petrolului si gazelor naturale pun la dispozitia fondului lichiditati de aproximativ un miliard de dolari pe saptamana. Astfel, GPFG a ajuns sa detina in medie 1% din actiunile listate la nivel global. In Europa, fondul norvegian detine peste 2% din companiile listate. 

Succesul GPFG este datorat atat exploatarii zacamintelor petrolifere si gazeifere, cat si respectarii consensului politic de catre toate fortele care s-au succedat la guvernare: profiturile obtinute de stat din hidrocarburi trebuie investite in fond. Fondul are intotdeauna o atitudine de investitor pe termen lung, iar mandatul institutiei impune transparenta. GPFG incearca sa impuna propriile principii de guvernanta corporativa asupra companiilor unde investeste si sa se asigure ca acestea sunt profitabile pe termen lung.

Citeste si: ROMANIA, printre tarile CEL MAI PUTIN AFECTATE de SANCTIUNILE Rusiei

CA ACTIONARI PE TERMEN LUNG, TREBUIE SA NE ASIGURAM CA ACESTE COMPANII SUNT PROFITABILE PE TERMEN LUNG, si de asemenea ca nu fac bine doar investitorilor si actionarilor, ci si societatii in general. Lucram cu ratiune, si nu cu forta„, explica Slyngstad pentru BBC. In pofida succesului de pana acum al GPFG, politicienii de dreapta si voci din mediul academic vor o schimbare, mai scrie Business Magazin.

Foto: nytimes.com