Țara în care pedeapsa cu moartea nu ocolește pe nimeni

În ciuda faptului că ne aflăm în anul 2020, mai există zone pe glob în care pedeapsa cu moartea nu ocolește pe nimeni. Bărbați, femei și chiar și copii, după ce devin majori, pot fi uciși. 190 de oameni au fost executați în primele nouă luni ale anului 2020, se arată într-un raport al FIDH.

Execuțiile au loc îndeosebi prin spânzurare în închisori. Când au loc în public, se fac prin spânzurare de macarale. Iranul este a doua țară în clasamentul internațional care aplică pedeapsa cu moartea. Țara a executat cel puțin 251 de persoane în anul 2019, conform unor date neoficiale ale unei organizații nonguvernamentale (ONG), care a publicat un raport cu ocazia Zilei Internaționale împotriva pedepsei cu moartea, la 10 octombrie, împreună cu Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului în Iran (LDDHI).

„Zdrobitoarea majoritate a infracţiunilor pasibile de pedeapsa cu moartea în Iran nu intră în definiţia ‘celor mai grave infracţiuni’, stabilită prin Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice (PIDCP)” este prezicat în raportul ONG-ului.

Autorii raportului denunță că Iranul ocupă primul loc la execuția copiilor. Cel puțin 67 astfel de sfârșituri au fost înregistrate din septembrie 2009 până în septembrie 2019. „Pedeapsa capitală este pronunţată adesea împotriva unor minori, care sunt executaţi după împlinirea vârstei de 18 ani”, este notat în raport. „Pedeapsa capitală este folosită, de asemenea, împotriva comunităţilor etnice – kurzi, arabi şi etnici din Balucistan -, dar şi împotriva unor minorităţi religioase – sunnită, baha’i şi membri ai sectei Ahl e-Haqq”, subliniază FIDH.

Sursa foto: the sun, sursa traducere: playtech.ro