Targ de Mucenici in curtea Muzeului Taranului Roman la finalul acestei saptamani

Un Targ de Mucenici va fi organizat, de vineri pana duminica, in curtea Muzeului National al Taranului Roman, anunta Fundatia Kogaion 115 intr-un comunicat.

Special pentru aceste zile, moldovence pricepute din Stauceni, judetul Botosani, vor veni sa prepare, sub ochii vizitatorilor, mucenici traditionali framantati din faina de grau, insiropati cu miere si pudrati din belsug cu miez de nuca.

Indiferent de denumirea lor (Mucenici, Sfinti, Brandusi, Bradosi, Mosi de paresimi), in functie de zonele etnografice ale tarii, aceste copturi au forma de om, albina, pasare sau de colac, pentru acest eveniment urmand a fi pregatiti si mucenici uriasi, cu inaltime de un metru si avand chip de om. Aluatul gustos va fi impletit si sub forma de soare sau de harta a Romaniei.

Pentru cei care respecta zilele de post, gospodinele vin la targ cu zacusca de vinete sau de ghebe, miere si pastura, dulceturi, siropuri si sucuri naturale sau mere aromate, pastrate cu mare grija peste iarna. Nu vor lipsi nici branzeturile de capra, preparatele din peste, prajiturile de casa, placintele de Turnu, turta dulce din Covasna si palinca din Bistrita Nasaud.

Spre a cinsti cum se cuvine ziua celor 40 de mucenici, vizitatori sunt asteptati cu mancare proaspat gatita: sarmalute de post, tocana de primavara si mucenici muntenesti aburind la ceaun, cu multa scortisoara si nuca pisata.

Potrivit sursei citate, in targ se vor gasi si obiecte traditionale, lucrate cu multa maiestrie de mesteri autentici, pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, oaspetii putand alege de aici persoanelor dragi cadouri cu totul deosebite: ii cu alesaturi, rochii din lana impaslita, genti din piele naturala cu motive nationale, obiecte de ceramica pictata, din lemn sculptat, straie si podoabe traditionale, icoane pe lemn sau pe sticla.

Totodata, in curtea din spate, iubitorii de antichitati pot gasi obiectul mult dorit la colectionarii de arta.

Targul, cu un program zilnic intre orele 10,00 — 18,00, are intrare libera.