TARGU MURES: Placuta comemorativa cu numele celor 341 de elevi DEPORTATI si UCISI la AUSCHWITZ

COMUNITATEA EVREIASCA din judetul MURES a dezvelit vineri, de ZIUA HOLOCAUSTULUI, pe fosta scoala evreiasca din Targu Mures, o placa de marmura neagra pe care sunt inscrise numele celor 341 DE ELEVI care au fost ridicati de aici si DEPORTATI LA AUSCHWITZ.

Conducerea comunitatii evreiesti a precizat vineri ca este un gest simbolic, ca pe locul respectiv sa ramana scris ceva despre scoala si despre cei 431 de copii luati direct din scoala si ucisi in lagarele naziste.

‘Acesti copii erau elevi, toti cei care aveau sub 15 ani au fost, a doua sau a treia zi dupa deportare, gazati la Auschwitz. Aceasta era o scoala elementara si practic au fost ucisi in proportie de 90%’, a spus Vasile Dub, liderul Comunitatii Evreiesti din judetul Mures.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS A PARTICIPAT LA CEREMONIA DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Potrivit acestuia, in oras mai traiesc 88 de evrei. In 1944, in lunile mai-iunie, 7.700 de evrei au fost deportati, dintre care 5.993 nu s-au mai intors. Din cei 5.993 de evrei ucisi, 343 copii au fost copii sub 15 ani, 341 fiind luati chiar din scoala de pe STRADA HOREA DIN TARGU MURES.

Autoritatile locale si judetene au depus, vineri, la Monumentul Holocaustului din Targu Mures, coroane si jerbe de flori.

Monumentul de bronz, inaugurat in data de 4 mai 2003, infatiseaza o familie de evrei — adulti si copii — fiecare dintre personajele sculptate de Izsak Marton transmitand frica si disperare.

Sursa foto: tirgumureseanul