TARICEANU a participat la cea de a 16 -a reuniune a SENATELOR din EUROPA

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a participat joi si vineri la cea de a 16-a reuniune a Asociatiei Senatelor din Europa, desfasurata la Haga, informeaza un comunicat de presa remis de Camera legislativa superioara.

Potrivit sursei mentionate, delegatia Senatului a avut intrevederi bilaterale cu Ankie Broekers-Knol, presedintele Senatului olandez, cu Christine Defraigne, presedintele Senatului belgian, precum si cu Jean-Claude Gaudin, vicepresedinte al Senatului francez, si cu Pietro Grasso, presedintele Senatului italian, discutiile vizand evolutia situatiei politice si economice din Romania, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si problematica statului de drept si a luptei impotriva coruptiei in statele UE, informeaza Agerpres. 

In context, CALIN POPESCU TARICEANU a subliniat ca Romania are ca prioritate “obtinerea unei decizii pozitive” privind aderarea la Spatiul Schengen, evidentiind, totodata, contributia tarii noastre la “securizarea frontierelor UE”.

CITESTE SI: TARICEANU, dezbateri despre FUZIUNEA PLR-PC la Congresul PLR

De asemenea, presedintele Senatului a pledat pentru ridicarea MCV, aratand ca, “desi progresele inregistrate in domeniul Justitiei sunt evidente, decizia politica intarzie sa fie luata iar conditionalitatile MCV au devenit tinte in miscare”.

“Inaltii oficiali din cele patru state europene si-au exprimat sustinerea pentru Romania in procesul de aderare la Spatiul Schengen si au apreciat progresele inregistrate de tara noastra in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Totodata a avut loc un schimb de opinii in legatura cu modul de functionare a sistemelor parlamentare in Europa cu precadere din punct de vedere al rolului Camerelor superioare”, se mai arata in comunicatul de presa.

CITESTE SI: CALIN POPESCU TARICEANU, dupa intalnirea cu DIPLOMATII straini: S-au cerut LAMURIRI legate de LEGISLATIA PE JUSTITIE. UPDATE

Potrivit sursei citate, cea de-a 16-a reuniune a Asociatiei Senatelor din Europa a avut ca tema generala “Senatul in atentie: concepte moderne in functionarea Senatelor in sistemele parlamentare bicamerale” iar din delegatia condusa de CALIN POPESCU TARICEANU au facut parte si senatorii Ioan Chelaru (PSD) si Daniel Barbu (PNL).

Asociatia Senatelor din Europa, constituita in anul 2000, reuneste presedintii Camerelor superioare ale parlamentelor din 15 state europene (Austria, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Marea Britanie, Republica Ceha, Elvetia, Franta, Republica Federala Germania, Italia, Olanda, Polonia, Romania, Federatia Rusa, Slovenia, Spania) si Consiliul de Stat din Luxemburg, cu statut de observator.

Sursa foto www.ziuanews.ro