Tariceanu, despre ancheta Lukoil: Legea trebuie aplicata nediferentiat, avem aceleasi drepturi si obligatii

Cain Popescu Tariceanu

Companiile trebuie sa-si plateasca obligatiile fata de stat, fara exceptii, insa cand se aplica penalizari, cei vinovati trebuie sa plateasca, nu cei afectati, a declarat Calin Popescu-Tariceanu, candidat independent la Presedintie sustinut de Partidul Liberal Reformator (PLR), intr-o interventie televizata la Digi 24.

„Legea trebuie aplicata nediferentiat, avem aceleasi drepturi si obligatii. Toate societatile comerciale trebuie sa-si plateasca obligatiile fiscale catre stat, fara derogare. Daca acceptam acest principiu, discursul celor nemultumiti trebuie sa se amendeze. Daca exista un sistem fiscal care sa ofere derogari de la pata taxelor, nu pot sa ma pronunt. In acelasi timp, nu pot sa scap din vedere ca nu te joci cu soarta a mii de oameni pe care-i lasi fara salarii si aceasta situatie sa se rasfranga asupra celor nevinovati”, a spus Calin Popescu-Tariceanu, comentand pe tema cazului Petrotel-Lukoil.

Citeste si: Ponta, despre ancheta Lukoil: Nu am vorbit cu niciun procuror

Presedintele Senatului a exemplificat printr-un caz personal, cand unei firme detinute de acesta i s-a pus sechestru pe conturi, ceea ce ar fi putut duce la neplata salariilor angajatilor.

„Ca antreprenor in domeniul media mi s-a intamplat sa vina autoritatile de control fiscal, sa ne puna sechestru pe conturi si, ulterior, sa deschidem actiune in justitie in contencios administrativ. Am facut contestatie si am castigat, dar puteam sa ajungem sa nu platim salarii, sa intram in famiment. Trebuie sa existe un discernamant ca masurile sa fie aplicate celor vinovati, mai ales cand vorbim de 3.500 de locuri de munca”, a adaugat Calin Popescu-Tariceanu.

El a subliniat ca presiunea din partea Rusiei nu trebuie luata in seama, intrucat alte lucruri sunt importante.

Citeste si: LUKOIL va decide vineri daca inchide rafinaria din Ploiesti

„Presiunea din partea Rusiei nu trebuie luata in vedere, pentru ca in Romania, toti investitorii sunt priviti la fel, cei care-si respecta obligatiile prospera”, a adaugat Calin Popescu-Tariceanu.

Vicepresedintele pe rafinare, marketing si distributie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca, pana vineri, conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel.

“Ar fi pacat sa trebuiasca sa oprim rafinaria. Am investit multi bani aici”, a spus Nekrasov int-o intalnire cu presa.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a facut saptamana trecuta perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.