TARICEANU, despre OFITERII ACOPERITI din randul MAGISTRATILOR: Cred ca va fi si rolul Parlamentului sa sesizeze CSAT

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, s-a referit, joi, la decizia CSM de a sesiza CSAT in vederea verificarii tuturor magistratilor pentru a depista daca sunt sau nu ofiteri sub acoperire ai vreunui serviciu de informatii, apreciind in context ca “va fi si rolul Parlamentului, care asigura controlul civil asupra serviciilor, sa sesizeze CSAT”, informeaza Agerpres. 

CSM a luat ieri decizia de a sesiza CSAT in aceasta chestiune. Cred ca va fi si rolul Parlamentului, care asigura controlul civil asupra serviciilor, sa sesizeze CSAT, pentru ca legea care prevede imposibilitatea magistratilor de a avea si functii in SRI sa fie respectata si acest lucru va trebui verificat. Este o problema, in final, care tine de fundamentele statului de drept“, a afirmat CALIN POPESCU TARICEANU, dupa intalnirea dintre conducerea Senatului si membri ai CSM.

In cadrul reuniunii de joi, TARICEANU a subliniat ca, in cazul in care activitatea serviciilor secrete a depasit limitele legale, lucrurile trebuie aduse in legalitate sub “un control civil si parlamentar mai eficient”.

“Implicarea directa a serviciilor secrete in activitatea autoritatii judecatoresti care, conform unor declaratii publice facute chiar din interiorul sistemului, se manifesta pe trei paliere: existenta ofiterilor acoperiti in interiorul autoritatii judecatoresti, participarea directa la anchete a SRI, alaturi de Ministerul Public si DNA pana la emiterea deciziei definitive si irevocabile a instantelor de judecata competente, si detasarea unui numar relativ mare de ofiteri ai SRI la DNA si ANAF. si in cazul in care s-au produs abateri de la lege si in cazul in care extinderea activitatii serviciilor a depasit limitele necesare indeplinirii atributiilor lor legale avem obligatia sa readucem lucrurile in legalitate sub un mai eficient control civil si parlamentar astfel incat serviciile sa fie controlate de societate, si nu invers“, a adaugat TARICEANU.

CITESTE SI: CALIN POPESCU TARICEANU, dupa intalnirea cu DIPLOMATII straini: S-au cerut LAMURIRI legate de LEGISLATIA PE JUSTITIE. UPDATE

El a mentionat ca, pentru indeplinirea acestui obiectiv, va fi nevoie de “un efort conjugat al Parlamentului, al institutiilor care compun autoritatea judecatoreasca si, evident, al presedintelui Romaniei”.

TARICEANU a subliniat ca intalnirea de joi dintre conducerea Senatului si membrii CSM s-a axat pe premisa potrivit careia “suveranitatea Parlamentului nu afecteaza in niciun fel independenta justitiei, dupa cum nici suveranitatea justitiei nu trebuie sa afecteze suveranitatea Parlamentului”.

Am discutat despre statutul procurorilor si despre scurgerea informatiilor din dosare in presa. Despre lucruri care sunt normale a fi discutate, despre rolul si implicarea SRI in actul de justitie. Cu totii ne-am aratat disponibilitatea sa rezolvam problemele. Nu raman doar la nivel de discutii, am hotarat intalniri. Sunt propuneri concrete pe care CSM urmeaza sa ni le inainteze“, a spus presedintele Senatului.

Pe de alta parte, TARICEANU a considerat ca ar trebui redactat un proiect de lege privind raspunderea magistratilor.

Intr-un stat de drept si intr-o lume democratica, toti cei care au responsabilitati in cadrul unei autoritati a statului trebuie sa raspunda, intr-un fel sau altul, pentru deciziile luate. Cred ca un proiect de lege privind raspunderea magistratilor, gandit si redactat de CSM impreuna cu asociatiile profesionale, ar putea sa fie de asemenea o tema de gandire si o idee de dezbatere“, a mai spus CALIN POPESCU TARICEANU.

El a sustinut ca “statutul judecatorului nu poate fi identic cu statutul procurorului”.

Dar, in discutiile pe care le-am avut, ceea ce s-a subliniat, si sunt de acord, este necesitatea pastrarii sau intaririi independentei procurorilor in asa fel incat sa nu existe suspiciuni legate de modul in care sunt tratate anumite dosare, asa cum exista in spatiul public, ca anumite dosare sunt tratate cu celeritate, iar altele sunt puse in sertar si ingropate“, a mai aratat TARICEANU.

CITESTE SI: CEZAR PREDA: SRI si-a asumat ca nu exista OFITERI ACOPERITI in randul corpului MAGISTRATILOR

Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sesizarea CSAT in vederea verificarii tuturor magistratilor pentru a depista daca sunt sau nu ofiteri sub acoperire ai vreunui serviciu de informatii, au comunicat reprezentantii CSM.

Membrii Consiliului au convenit si trimiterea la CSAT a tuturor declaratiilor date in forma autentica de judecatori si procurori.

Plenul CSM a luat in discutie in sedinta de miercuri solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania de a se face “demersurile necesare” in vederea verificarii si eliminarii eventualilor ofiteri acoperiti din magistratura si a se cere clarificari in acest sens de la Serviciul Roman de Informatii.

Sursa foto www.evz.ro