TARICEANU, despre scrisoarea DNA catre SENAT: NU este o INSTITUTIE DEMOCRATICA! Se vrea stat de forta

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a comentat, in cadrul unei interventii telefonice pentru postul B1Tv, scrisoarea DNA prin care i se transmitea ca daca nu indeplineste obligatia de a redacta hotararea adoptata de parlamentari in cazul lui Dan Sova obstructioneaza justitia.

Tariceanu a explicat ca nu decide in numele Senatului, iar presedintele Camerei doar consemneaza hotararile luate de membrii acesteia.

Deciziile nu le iau eu in numele Senatului, ci Senatul adopta hotarari cu majoritatea membrilor sai. Aceasta solicitare nu poate sa contina in adresa catre Senat, catre Senat se adreseaza presedintele care actioneaza pe baza hotararii membrilor Senatului.

Am sesizat ca se incearca sa se dea o conotatie politica acestei solicitari a DNA. Am spus si in scrisoarea adresata ministrului Justitiei ca BP a analizat solicitarea DNA si am spus ca nu exista problema in a pune la dispozitie documentele solicitate, remarcand ca nu e procedural corect cum au intocmit procesul, insa BP al Senatului a luat horararea sa mandateze secretarul general al Senatului sa stranga toate documentele solicitate si sa le duca la Parchet”, a explicat Tariceanu.

CITESTE SI: Senatul a RESPINS PROIECTUL DE HOTARARE pentru CONSTATAREA REZULTATUTLUI VOTULUI in cazul DAN SOVA

Totodata, intrebat despre initiativa privind modificarea statutului magistratilor si propunerea CSM ca arestarea preventiva sa fie pentru 48 de ore, in loc de 24, Tariceanu a declarat ca sistemul judiciar nu este suficient de consolidat pentru astfel de masuri.

CITESTE SI: DNA da ULTIMATUM SENATULUI. RASPUNSUL senatorilor. UPDATE

Aici, fiecare din Senat, care e singura institutie democratica, nici DNA, sa nu ne imaginam ca DNA-ul e o institutie democratica, nici Guvernul macar (..) Eu am numai un vot si nimic altceva, sunt obligat de regulament sa formalizez deciziile pe care le ia institutiile in ansamblul ei.

Am militat de ceva vreme la mai multa retinere si respect pentru aceste drepturi si libertati, asa incat eu ca liberal niciodata nu voi fi adeptul unor astfel de masuri pentru ca eu le circumscriu unui demers mai larg prin care se incearca inlocuirea statuluui de drept cu un stat de forta. Sistemul nu e destul de consolidat sa ne permitem aprobarea a astfel de masuri”, a mai spus Tariceanu.