TARICEANU, intalnire cu VERA JOUROVA: Raportul MCV este dezechilibrat si contine numeroase greseli

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, i-a spus Comisarului european pentru Justitie, VERA JOUROVA, in cadrul unei intruniri, ca Raportul MCV este dezechilibrat si contine numeroase greseli.

“I-am spus si doamnei VERA JOUROVA ceea ce am spus si in public si anume ca, din punctul meu de vedere, Raportul MCV este dezechilibrat, contine numeroase greseli — cum, de altfel, au mentionat si Ministrul Justitiei, si alti actori institutionali. I-am invederat faptul ca modul in care raportul se exprima, prin care cere in mod imperativ Parlamentului sa intreprinda anumite actiuni, infrange si libertatea parlamentarilor, si independenta Parlamentului, ca institutie, iar acest lucru este inacceptabil in orice democratie parlamentara. Ca sa fiu foarte clar, in Raportul MCV se vorbeste despre necesitatea modificarii Codurilor, dar numai pe baza propunerilor primite de la Guvern, agreate cu cei din sistemul de justitie. Aceasta exprimare este una total defectuoasa, care lasa sa se intrevada si alte lacune grave ale Raportului si ale modului in care Raportul se raporteaza la situatia din Romania”, a spus TARICEANU, potrivit Agerpres.

CITESTE SI: VERA JOUROVA, despre MCV: UE va decide anul viitor daca monitorizarea va continua la fel sau printr-un alt mecanism

Acesta i-a mai spus comisarului ca, in viziunea sa, este gresit faptul ca in raport nu sunt prevazute tinte fixe care, odata indeplinite, sa permita incheierea meacanismului.

“Am abordat si alte probleme legate de ceea ce numim in Romania ‘statul de drept’. Am subliniat ca aceasta componenta a combaterii coruptiei este una necesara si ca ma bucura rezultatele pozitive, dar rezultatele pozitive nu pot reprezenta niciun fel de scuza cu privire la modul in care functioneaza statul de drept. Si aici vorbesc despre tele-justitie, despre modul in care cei acuzati inainte de a fi judecati sunt plimbati in fata opiniei publice cu catuse la maini, lucru care incalca demnitatea persoanei. Aceste lucruri au fost recent subliniate si de Parlamentul European ca practici neacceptabile”, a mai spus TARICEANU.

CITESTE SI: COMISARUL EUROPEAN PENTRU JUSTITIE, VERA JOUROVA, IN VIZITA LA BUCURESTI

El a mai afirmat in cadrul intrunirii ca are uneori sentimentul ca ”ne intoarcem treptat la atmosfera de frica si de teroare care a domnit in perioada anilor ’50 si ’60, cand justitia, in ghilimele, era infaptuita de securitate si cu procuratura”, iar el nu este singurul care are acest sentiment.

Sursa foto: adevarul