TARICEANU si-a lansat Grupul de initiativa pentru pastrarea identitatii liberale: Initiativa poate duce la formarea unui partid

Calin Popescu Tariceanu critica declaratiile lui Eduard Hellvig

Calin Popescu Tariceanu a lansat, joi, Grupul de initiativa pentru pastrarea identitatii liberale, un ONG despre care spune ca ar putea deveni partid. Va prezentam mai jos discursul integral sustinut de Tariceanu la lansarea grupului si lista celor 15 parlamentari din PNL care au aderat la aceasta platforma.

Senatorul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Grupul de initiativa pentru pastrarea identitatii liberale este o platforma care poate sa duca la formarea unui partid. “Platforma este o initiativa politica care poate sa duca inclusiv la formarea unui partid”, a spus fostul premier Tariceanu. El a afirmat ca mai multi colegi i-au cerut ca hotararea privind constituirea unui partid liberal autentic sa fie luata cat mai repede.

Tariceanu a explicat ca nu a lansat direct un partid, deoarece lucrurile trebuie facute intr-o anumita succesiune si trebuie dat un semnal. “In masura in care acesti oameni vor decide ca trebuie sa mergem impreuna, sa tinem aprinsa flacara liberala in Romania, fara indoiala ca o voi face si vom face impreuna cu totii”, a afirmat fostul premier.

Tariceanu a spus ca nu va merge la Congresul PNL, motivand ca acesta este unul formal, iar partidul nu-l mai reprezinta deoarece conducerea este una ilegitima.

“Acest partid, dupa parerea mea, care este un partid care abandoneaza valorile liberalismului si apartenenta la familia europeana, nu este un partid care sa ma reprezinte. Nu vreau sa fac parte dintr-un partid politic numai pentru a face politica”, a afirmat el.

Senatorul a declarat ca evenimentul a avut mai mult alura unui congres decat a unui grup de initiativa.

“Actiunea noastra trebuie sa fie interpretata foarte clar, foarte direct, foarte simplu. Este un semnal pe care il dam celor care in acest moment sunt decidentii PNL ca PNL face o serie de alegeri strategice gresite, care in considerentele noastre inseamna disparitia PNL, a identitatii liberale in Romania si iata ca sunt foarte multi oameni care cred ca aceste valori nu trebuie sa dispara, ele trebuie sa dainuie. Sunt oameni care nu sunt numai membri de partid, sunt oameni care provin din diverse medii profesionale si sociale, care impartasesc aceleasi ganduri si aceleasi preocupari si care simt aceleasi nevoi si anume ca in Romania sa existe o forta liberala reprezentativa si noi suntem gata sa ne asumam acest rol”, a spus Tariceanu.

El nu a dorit sa divulge numele celor care doresc sa se mai alature platformei lansate. Tariceanu a mai spus ca este prematur sa vorbeasca despre o candidatura a sa la presedintie.

Printre cei care au participat la evenimentul de lansare a grupului s-au numarat Mihai Stanisoara, Ovidiu Silaghi, Cristian David, Daniel Chitoiu, Andrei Gerea, Radu Stroe, Mirel Talos, Sorin Iliesiu, Gratiela Gavrilescu. 

“Problema candidaturii probabil se va pune, este prematur sa dau un raspuns. M-am gandit serios la asta, ar urma sa aiba in spate un proiect politic major. Nu stiu daca se poate vorbi despre refacerea USL, insa mi se pare caraghioasa atitudinea unor colegi din PNL carora acum le repugna PSD. PNL a guvernat bine si cu sprijinul parlamentar al PSD si la vremea respectiva nimanui nu i-a cazut rangul. Nu aveau niciun fel de problema de incompatibilitate cu PSD. Brusc decizia presedintelui a fost sa schimbe pusca de pe un umar pe altul si sa faca cu ochiul presedintelui. O discutie cu PSD pe tot ce inseamna programuld e gvuernare nu poate fi ceva care sa fie de respins. Nu am de ce sa refuz orice discutie politica pe lucruri serioase”, a mai spus Tariceanu, dupa lansarea grupului liberal.

UPDATE ora 16.18: DECLARATII CALIN POPESCU TARICEANU: “Incepand din 1990 a fost un drum greu, anevoios, presarat cu succes, cu esec, cu bucurie, cu tristete, dar presarat cu satisfactii. Aceste motive de mandrie il avem nu doar pentru trecutul istoric indeparetat pana la caderea comunismului. Liberalismul a ajuns sa reprezinte un reper pentru istoria recenta de dupa 1990. Astazi foarte multi romani se raporteaza la perioada benefica care a caracterizat guvernarea liberala. Nu o sa fac o lunga evocare istorica, dar nu pot in acest moment extrem de important pentru existenta PNL si a liberalismului pentru ca nu stim ce se va intampla cu PNL in continuare, nu pot sa nu ma refer la lucrurile esentiale. Liberalii au cotnributi masiv la constructia unei natiuni moderne. PNL este intr-o situatie de esec major. La alegerile europene, fruntasii locali si-au facut cu prisosinta datoria, au mobilizat intr-un mod eficient retele electorale si procentul de 15% i se datoreaza integral. Nu rezultatul este semnul flagrant al nereusitei, din pacate doua treimi din voturi provin de la cetateni de peste 50 de ani cu educatie elementara sau medie din mediul rural sau urban mic. PNL a intrat in competitite cu PSD pentru acelasi electorat. Crin Antonescu si Klaus Iohannis nu au putut ori nu au stiut sa aduca la urne electoratul pe care PNL a contat, cetateni educati superior, din mediul urban, practicanti ai profesiunilor liberale. Clasa mijlocie, in care PNL in care s-a regasit in mod natural si firesc. Din pacate acestia pot saw spun cu durere au intors spatele PNL. Cred ca putem gasi explicatii de ce nu s-a regasit clasa mijlocie in PNL.

Din 2013 oamenii nu au mai gasit acea virtute politica ce a devenit in timp marca de fabricatie a liberalilor, adica un stil marcat prin consecventa, statornicie, predictibilitate. Asa dispare un partid! Discursul liderilor PNL s-a axat pe critici si dispute, polemici sterile de multe ori cu adversarii. La inceput a fost actualul presedinte, apoi l-au abandonat si a fost PSD. PNL nu a avut niciun singur proiect de politici publice. Prezenta noastra a fost nula. Intr-un final cand am reusit sa promovam doua idei valoroase, legate la reducerea CAS si anularea impozitului pentru profitul reinvestit, in acel moment PNL a decis sa iasa de laguvernare si vedem astazi un guvern condus de un guvern PSD care isi asuma aceste masuri si are curajul sa se opuna modului in care FMI, care se comporta ca un mic contabil, analizeaza si refuza aceasta optiune care ar da o revigorare economica. Increderea si respectul trebuie respectate, nu de un nume, ci de o atitudine, de o noua legatura temeinica si durabila intre actiunile si ideile liberale. Se convine astazi foarte mult sa vorbim despre ce este liberalismul. Astazi trebuie sa promovam ceea ce se poate socoti a fi fost portretul robot al liberalului roman, distinctie personala, forta reflexiva, tarie de caracter, stiinta organizarii, dispret pentru compromis, incredere in sine, simt al traditiei, dezgust fata de fanatism, eleganta verbului, intoleranta fata de autoritarism, pasiune pentru libertate si echitate. Liberalii romani sunt datori fata de propria lor istorie. Toate acestea reprezinta pentru noi nu doar elemente de referinta istorica, ci ne obliga sa ducem mai departe valorile care au consacrat liberalismul romanesc. Scopul nostru este acela de a salva valorile si principiile liberale. Prin demersul nostru vreau sa le spunem celor care au pus la vanzare PNL, identitatea liberala mostenita.

Astazi lansam acest grup de initiativa pentru ca sunt oameni care nu accepta sa vanda liberalismul. Noi cei care astazi punem bazele acestei platforme nu contestam dreptul unei persoane sau unor membri de a trece de la un partid la altul, ii contestam pe cei care vor sa distruga PNL, un simbol al Romaniei, pe cei care vor sa ingroape liberalismul. Mesajul nostru este: daca vreti sa va duceti in bratele actualului presedinte, duceti-va dar lasati PNL in mainile celor care vor sa-l duca mai departe si sa slujeasca cauza romaneasca la fel ca inaintasii nostri. Vedem astazi cum o conducere ilegitimaa ales sa paraseasca dreapta politica si liberalii europeni, cu totii cred ca ati trait acelasi sentiment de mahnire cand a doua zi dupa alegeri PNL a fost impins catre apartenenta la PNL in bratele celui care vrea desfiintarea PNL. Ma refer la actualul presedinte. Toate aceste actiuni nu reprezinta decat un act de tradare. Va readuc aminte despre incercarea esuata cand Basescu si Stolojan a incercat sa creeze prin desfiintarea PNL sa creeze un partid prezidential. Atunci am reusit cu mari eforturi sa-l impiedic si sa salvam PNL. Astazi se incearca acelasi lucru, dar nu se vrea sa se ia doar partidul, ci si istoria. Le spun ca nu o sa reuseasca, sunt convins ca liberalismul nu poate fi de vanzare. Ii avertizez ca in pofida acestor stradanii, sa nu se mire ca existe astazi oameni de convingeri, de principii care cred ca liberalismul trebuie sa dainuie.

Am fost intrebat de ce nu candidez la conducerea PNL. Din pacate cred ca cei mai multi nu suntem nici orbi nici surzi, s-a hotarat o fuziune rapida cu PDL, trecerea la PPE, europarlamentarii au fost deja inrolati, au fost facuti pasi foarte repezi. Nu stiu ce isneamna in politica sa fii pus in fata faptului implinit. Cred ca ar fi fost cazul ca cei care impartasesc aceleasi convingeri cu noi sa ridice problema unei dezbateri. Cel care este acum presedintele interimar al PNL care stie prea putin despre istoria sa pare pregatit sa stearga totul cu un burete pentru a ajunge candidat la prezidentiale. Pentru PNL nu-i ramane decat rorlul sa infaptuiasca ceea ce actualul presedinte doreste, sa isi dea binecuvantarea pentru un candidat al dreptei. Aceste planuri puse de multa vreme in opera in laboratoarele prezidentialele ne duc la un deznodamant usor de prevazut. Atrag atentia ca daca romanii care au votat PNL, daca vroiau sa voteze dreapta lui Basescu aveau de unde sa aleaga. La alegeri acesti oameni si-au pus sperante in noi, multi au trait un sentiment profund de frustrare pentru ca au fost tradati. Tuturor acestor oameni care si-au pus sperante in noi trebuie sa le aratam ca in Romania liberalismul nu a murit si ca exista oameni sa il reprezinte cu onoare si cinste. Haideti cu totii sa ne reunim in ceea ce ar insemna rezistenta liberala. Dincolo de actiunea politica care inseamna crearea unei platforme si unui partid, mai avem o datorie fata de tara: sa venim cu un nou proiect major, un nou proiect de tara. Romania este in momentul de fata ca o frunza in vant, nu este capabila sa-si gaseasca calea. Cred ca Romania merita mai mult. Romania sta foarte prost in orice clasament. Din punctul de vedere al performantei economice, antepenultima tara. E ceva de neacceptat. Trebuie si avem obligatia sa venim cu un nou proiect major pentru Romania, p care am incercat sa-l definesc in ultimul an cand eram premier. Nu ar fi prea greu ca Romania sa devina a saptea forta a Europei. Visul meu este sa vad Romania devenind a 7-a putere economia a Europei, sa devenim o tara respectata, sa fim in rand cu celelalte tari ale Europei si sa lasam urmasilor o tara de care sa fie mandri. Este visul meus i sunt convins ca ar putea sa devina visul tuturor romanilor. Asadar, va invit pe toti cei care sunteti aici sa ne gandim serios la necesitatea unui proiect pentru Romania, ai caror promotori sa fim noi, liberalii”.

UPDATE ora 15.15: Daniel Barbu: “Decizia este de a da consistenta si trup ideilor liberale pe care PNL le-a intrupat vreme de 139 de ani si care par astazi sa fie puse in pericol. Ideea liberala ne aduna pe toti, convingerea noastra este ca putem fi liberali inca. Suntem aici cei care cei mai multi si-au pus viata in serviciul public, avem colegi liberali care au fost ministri, primari, alesi locali, consilieri judeteni, oameni care indiferent ce pozitie au ocupat, au dus o viata de serviciu public. Suntem aici dintr-o ingrijorare. Este nevoie de liberlism in aceasta tara, astazi mai mult decat oricand a fost nevoie de liberalism mai mult decat oricand”.

Calin Popescu TARICEANU isi va lansa, joi, grupul pentru pastrarea identitatii liberale. Trei senatori si 12 deputati vor trece la platforma initiata de fostul premier, pe lista regasindu-se si fosti ministri: Andrei Gerea, Radu Stroe si Daniel Chitoiu.

Printre cei 15 parlamentari din PNL care il vor urma pe Tariceanu in ONG-ul care se va numi Grupul pentru Pastrarea identitatii liberale se vor numara Gratiela Gavrilescu, Sorin Iliesiu, Daniel Barbu, Nicu Marcu sau Mihai Stanisoara, transmit surse politice pentru Mondo News. Va prezentam mai jos lista completa:

 1. Gratiela Gavrilescu, deputat
2. Sorin Teju, deputat
3. Paul Dumbravanu, deputat
4. Nicolae Alexandri, deputat
5. Nicu Marcu, deputat
6. Daniel Barbu, senator
7. Sorin Iliesiu, senator
8. Calin Popescu Tariceanu, senator
9. Radu Stroe, deputat
10. Daniel Chitoiu, deputat
11. Andrei Gerea, deputat
12. Viorel Palasca, deputat
13. Ion Cupa, deputat
14. Mihai Stanisoara, deputat
15. Constantin Galan, deputat

Tariceanu isi va lansa astazi, la ora 15.00, grupul de initiativa pentru pastrarea identitatii liberale, despre care a spus ca va fi un fel de platforma in interiorul si in afara PNL. De precizat ca Tariceanu este membru al PNL si ia in calcul o candidatura la prezidentiale.

Surse politice au declarat, pentru Mondo News, ca spre grupul lui Calin Popescu Tariceanu ar mai merge cel putin doi parlamentari si doi europarlamentari.

stirea se actualizeaza