TARICEANU, la Bruxelles: MCV-ul a devenit o TINTA in miscare, CE ar trebui sa pregateasca terenul pentru ELIMINAREA lui

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a declarat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a devenit o tinta in miscare, iar Comisia Europeana ar trebui sa evalueze progresele “sensibile” facute de Romania pentru a pregati terenul in vederea eliminarii acestui instrument. Declaratiile au fost facute, joi, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. 

“Noi consideram ca in momentul de fata MCV, care ar fi trebuit sa functioneze pe o perioada limitata, a devenit un fel de tinta in miscare care, pe masura ce ne apropiem de el, se departeaza. Si de aceea, sugestia mea, pe care vreau s-o fac, sigur, si autoritatilor Comisiei este sa stabilim o modalitate de evaluare clara a progreselor care au fost facute pe cele patru benchmark-uri din cadrul MCV. Acest assessment (evaluare – n.r.) ar trebui facut in Romania de catre Comisie in asa fel incat sa putem pregati terenul pentru incheierea acestui dispozitiv care a fost pus in functiune in momentul aderarii Romaniei la Schengen (la UE – n.r.)”, a declarat, joi, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

CITESTE SI: TARICEANU despre votul in cazul SOVA: Ne-am RAPORTAT la legea 96/2006. Nu au fost COMENTARII in plen

In opinia lui Tariceanu, Romania si-a atins tintele la care s-a angajat, iar progresele facute in domeniul justitiei si al statului de drept sunt “sensibile, apreciate si ele fac parte din evaluarile Comisiei si sunt apreciate ca atare”. “Prin urmare mi s-ar parea logic si normal sa mergem catre aceasta faza de incheiere a Mecanismului pentru a nu considera ca Romania este – si, bineinteles, si Bulgaria, dar eu vorbesc in primul rand pentru tara mea – sa nu consideram ca exista o discriminare intre Romania si celelalte tari membre ale UE”, a spus Calin Popescu-Tariceanu, aflat intr-o vizita la Bruxelles.

Rugat sa dea o definitie a MCV in fata lui Martin Schulz, Tariceanu a explicat ca, initial, Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost stabilit ca un instrument tehnic, dar pentru a masura progresele in domeniul justitiei, al statului de drept.

“Din pacate, ceea ce am observat este ca incet, incet el a inceput sa fie folosit ca un instrument, sa zicem, cu caracter politic”, a spus presedintele Senatului, adaugand ca “problema de fond rezida, in principal, la Comisie care ar trebui sa gaseasca o modalitate de a pregati terenul pentru decizia politica care este la nivelul Consiliului”.

CITESTE SI: BASESCU, despre cazul SOVA: TARICEANU a facut un abuz in serviciu, iar LIBERALII nu vor avea ce ataca la CC

“Cred ca este si o componenta politica, din pacate, n-ar fi trebuit sa fie si, tocmai de aceea, consider ca, daca aceasta componenta politica este avuta in calcul, chiar daca nu este recunoscuta, atuncea sigur ca se creeaza o discriminare cu care nu putem sa fim de acord”, a mai spus Tariceanu.

Ultimul raport MCV pentru Romania a fost publicat pe 28 ianuarie. Tonul general a fost pozitiv, dar au existat si critici, in special referitoare la Parlamentul Romaniei.