Tariceanu: Ponta si PSD isi vad sacii in caruta si PNL plateste factura. Relatia din interiorul USL merge prost

Calin Popescu Tariceanu critica declaratiile lui Eduard Hellvig

Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca PNL-ul nu s-a remarcat, in guvernarea cu PSD, cu o viziune clara pe plan economic, fiind de cele mai multe ori pus in situatie reactiva, context in care favorizati vor fi Victor Ponta si PSD, despre care considera ca “isi vad sacii in caruta, iar PNL plateste factura”. Tariceanu a atras atentia si asupra faptului ca relatia din interiorul USL merge prost.

“Actualul guvern si mai cu seama primul-ministru, care e socialist, are cred un plan foarte clar de masuri pe care doreste sa le adopte care se inscriu in ideologia PSD, care este partenerul nostru la guvernare. Ceea ce este foarte bine, pentru ca fiecare partid care vine la guvernare trebuie sa urmeze un plan si sa aplice un set de masuri destinate indeplinirii sale ideologice. Partea proasta este ca in aceasta combinatie PNL – din punctul meu de vedere, si este un lucru care il regret foarte mult – nu se vede, nu are viziune economica clara, este pus de cele mai multe ori in situatie reactiva. De la bun inceput trebuie negociat intr-o formula echilibrata, care sunt masurile pe care le doresc partenerii nostri si care sunt masurile pe care dorim noi sa le promovam. Trebuie si noi in acest mariaj sa venim cu ceva. Pana una, alta, Victor Ponta si PSD isi vad sacii in caruta si PNL, dupa cum se vede, plateste factura”, a declarat Tariceanu, la Gandul live.

Calin Popescu Tariceanu a criticat intentia impunerii de noi taxe, mentionand ca totodata ca nivelul scazut al taxelor si impozitelor este definitoriu pentru gandirea economica liberala. 

“Atata vreme cat noi nu suntem in stare sa colectam taxele care sunt deja cuprinse in legislatie, nu vad de ce am pune taxe suplimentare, mergand pe principiul: tot platesc astia, de ce sa nu plateasca si mai mult si altii sa faca evaziune fiscala. Mie mi se pare aici o grava deficienta asupra careia Guvernul ar trebui sa se aplece si mai ales Ministerul de Finante”, a mai declarat Tariceanu. 

Fostul premier a mai spus ca nu are un dialog cu liderul PNL Crin Antonescu, deoarece nu ii cere niciodata parerea.

“Eu nu am un dialog cu domnul Antonescu, nu imi cere parerea, sfaturi le dau celor care mi le cer. Nu cred ca atitudinea reactiva este cea potrivita. Eu nu dau sfaturi domnului Antonescu pentru ca este om matur, se poate orienta si singur, poate are sfatuitorii lui. Nu stau sa vin la Gandul Live pentru a-mi spune punctul de vedere. Am facut acest lucru la reuniunea dinaintea inceperii sesiunii parlamentare, document de politici economice care ar trebui analizat si promovat in care am dat cateva solutii, care vizeaza o tara intreaga, vieaza iesirea economiei din criza. (…) Am facut propuneri concrete. Este de datoria conducerii sa considere daca sunt oportune sau nu. Pana in momentul de fata nu vad o reactie as spune pe care mi-as fi dorit-o”, a adaugat Tariceanu.

La nivelul Uniunii, Tariceanu considera ca relatiile din interiorul USL merg prost si a atras atentia ca trebuie luate masuri, pana nu este prea tarziu.

“Nu pot sa nu observ ca relatia din interiorul USL merge prost, parca din ce in ce mai prost, asist la o cascada de declaratii care torpileaza relatia. In felul acesta nu mai poate continua. (…) Cred ca trebuie facut ceva pana nu este prea tarziu. Am mers cu un program comun in fata cetatenilor, ar fi grav sa ii dezamagim, sa fie facute concesii si cu intelepciune sa se ajunga la un modus vivendi”.

Foto: Cotidianul