Tariceanu: Presedintele nu are o problema economica cu reducerea CAS, ci o problema politica

TARICEANU, SUPARAT ca IOHANNIS nu a CHEMAT PRL la CONSULTARI

Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca presedintele Basescu se afla intr-o permanenta campanie politica prin care incearca sa denigreze tot ceea ce nu este in zona lui de influenta, amintind ca acesta sustinea in 2008 ca e suficienta vointa politica pentru majorarea salariilor profesorilor.

”Presedintele am impresia ca se gaseste intr-o permanenta, nu campanie electorala, ci campanie politica prin care incearca sa denigreze tot ceea ce nu este in zona lui de influenta”, a declarat presedintele Senatului, despre atacurile sefului statului la adresa sa pentru masurile economice luate in perioada in care a fost premier.

Tariceanu s-a referit la anul 2008 si a spus ca, desi el s-a opus majorarii salariilor profesorilor cu 50%, Traian Basescu aprecia, la acea data, ca este suficienta vointa politica pentru a aplica aceasta masura.

”Haideti sa ne amintim, ca lumea cred ca nu are memorie atat de scurta. Va aduceti aminte ca atunci a fost o presiune enorma pe subiectul majorarii salariilor profesorilor si, cu toate ca ne apropiam de campania electorala sau eram la limita, am avut curajul sa spun ca o astfel de majorare nu este posibila. Sigur, un lucru nepopular, dar necesar. Mi-am asumat aceste riscuri si rezultatul pe care l-am obtinut in alegeri probabil ca a fost influentat si de aceasta decizie pe care am luat-o, PNL neobtinand atunci decat practic 20%”, a aratat Tariceanu.

Citeste si: Premierul Ponta si ministrul Finantelor, total nepregatiti sa-i explice lui Basescu influenta reducerii CAS in economie

Tariceanu a continuat: ”In acelasi timp, va reamintesc ce spunea presedintele in acel moment, ca este suficient sa existe vointa politica, ca salariile sa fie majorate la 50%. (…) in vara anului 2010, se petrecusera alegerile prezidentiale, domnul presedinte fusese ales presedinte, si ce s-a intamplat? Nicio majorare a salariilor pe care presedintele o promisese, ci o micsorare cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor. Cam asta este istoria cu domnul Basescu. Restul cred ca ma scuteste de comentarii”.

Despre prestatia premierului Victor Ponta si a ministrului de Finante, Ioana Petrescu, la consultarile de luni cu presedintele Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu a tinut sa precizeze ca a vorbit cu premierul, si masurile de natura fiscala, economica sunt apanajul exclusiv al Guvernului.

”Guvernul, in momentul in care considera ca are marja de manevra necesara pentru a opera o reducere de fiscalitate, trebuie sa fie aplaudat pentru acest lucru, si nu criticat. Cumva, presedintele, haideti sa ne imaginam, ar fi trebuit sa comenteze o majorare de impozite a Guvernului Ponta, ce credeti ca ar fi spus? Ar fi fost impotriva, banuiesc. Deci, la presedinte nu este o problema economica pe care o are cu aceste masuri, ci are o problema politica”, a adaugat Tariceanu.

Vezi aici inregistrarile de la consultarile care au avut loc luni intre Traian Basescu, Victor Ponta si Ioana Petrescu

Presedintele Traian Basescu i-a spus, luni, premierului Victor Ponta, in cadrul consultarilor de la Cotroceni, ca face o mare eroare prin reducerea CAS, premierul replicandu-i ca tara se va descurca si dupa noiembrie, ca nu e nimeni de neinlocuit si sa nu isi faca griji.

La finalul discutiilor la care a participat si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, presedintele a spus: “Vai, vai. Bine. Eu nu am inteles, nimic, domnule prim-ministru, dumneavoastra ati inteles mai mult decat mine?”.

Premierul Victor Ponta i-a raspuns presedintelui: “Domnule presedinte, daca va face placere sa discutati probleme generale, teoretice, de economie, cu doamna minstru, sunt convins ca va sta la dispozitie. Problema este urmatoarea, asa functiuoneaza o tara democratica, Guvernul propune, Parlamentul voteaza, dumneavoastra, daca vreti, promulgati, daca nu, o retrimiteti. Restul, cu tot respectul, eu nu am incredere in gandirea dumneavoastra economica, ca am trait-o. Ea era in America. Eu am trait si cresterea TVA-ului si toate celelalte. Sunt gandiri, scoli diferite, deocamdata noi avem crestere economica, avem, locuri de munca, vrem sa mergem inainte”.

Presedintele Traian Basescu i-a atras atentia premierului privitor la cresterea economica, aratand ca aceasta nu i se datoreaza, ci masurilor din 2010.

“Eu am vazut un premier la fel de iresponsabil, Tariceanu, care pentru alegeri a facut ce a facut si a suportat guvernul Boc costul utilizarii banilor publici pentru campanie. Parerea mea este ca faceti o erore si aveti riscul ca dupa alegerile din noiembrie sa nu mai vina cineva care sa corecteze lucrurile, pentru ca pur si simplu nu ar avea curaj”, a aratat Basescu.

El a continuat: “Riscati sa ramaneti cu niste dezechilibre foarte mari, scoateti din nou tara de pe traseul ei”.