TARICEANU: ROMANIA trebuie sa fie solidara cu eforturile UE de a trata CRIZA REFUGIATILOR

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, afirma ca ROMANIA trebuie sa se arate solidara cu eforturile UE de a rezolva CRIZA REFUGIATILOR, adaugand ca ar fi fost oportuna o dezbatere parlamentara astfel incat mandatul cu care se merge la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) de luni sa aiba suportul Parlamentului.

Totodata, CALIN POPESCU TARICEANU a sustinut ca, de regula, fixarea unui mandat foarte rigid nu ajuta in negocieri.

“Intotdeauna la UE s-au gasit cai pentru ca sunt oameni care au si experienta politica si intelepciunea necesare sa gaseasca solutiile de compromis si cred ca ROMANIA trebuie sa dea dovada de solidaritate in cadrul UE. Cred ca, in general vorbind, fixarea unui mandat foarte rigid nu ajuta in negocieri. (…) La negocieri cand mergi, cand vrei sa ai si o posibilitate de a iesi onorabil din aceste negocieri, (solutia — n.r.) nu este aceea de a merge cu o formula sa spunem de nediscutat. Cred ca Romania trebuie sa faca cel putin dovada ca este dispusa la un efort, care trebuie sa se bazeze pe capacitatile pe care le avem. In rest, cred ca este responsabilitatea, in principal, a Guvernului, a Presedintiei”, a declarat CALIN POPESCU TARICEANU, luni, la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Capitala, unde a participat la deschiderea anului scolar preuniversitar 2015-2016.

CITESTE SI: GABRIEL OPREA REPREZINTA ROMANIA LA CONSILIUL JAI DEDICAT CRIZEI REFUGIATILOR

Presedintele Senatului a tinut sa precizeze ca in toate tarile democratice din Uniunea Europeana (UE) exista cutuma dezbaterii in Parlament pe problemele de importanta nationala.

“In toate tarile democratice din Europa, cand sunt astfel de probleme ridicate la nivel national, o dezbatere in Parlament nu este exclusa, dar, probabil, de multe ori, este si utila o astfel de dezbatere pe un astfel de subiect, in asa fel incat sa dea suport propunerii cu care ROMANIA intra in discutiile de la Comisia Europeana. In afara de comisiile parlamentare, cand vorbesc de o dezbatere intotdeauna ma refer la o dezbatere in plen. (…) In momentul in care Parlamentul va fi sesizat, sigur ca ne vom spune punctul de vedere”, a afirmat CALIN POPESCU TARICEANU.

Potrivit lui TARICEANU, ideea unor cote obligatorii impuse Romaniei poate da senzatia ca, intr-o oarecare masura, “stirbeste suveranitatea” tarii.

“Punctul meu de vedere in legatura cu PROBLEMA IMIGRANTILOR este clar — ROMANIA, ca stat membru al UE, trebuie sa arate ca este solidara cu eforturile si demersurile UE in a trata CRIZA REFUGIATILOR. Nu putem sa facem, probabil, aceleasi lucruri pe care sunt capabile sa le faca tarile dezvoltate economic din Vestul Europei, dar nici nu putem sa aratam egoismul vecinilor nostri. Trebuie sa intelegem ca prin atitudinea noastra, intr-un fel, rasplatim eforturile pe care UE le-a facut fata de Romania”, a spus TARICEANU, reamintind faptul ca ROMANIA primeste din partea UE “subventii masive, care ajuta foarte mult dezvoltarea economica, sociala, culturala a tarii”.

CITESTE SI: IOHANNIS, DISCUTIE CU JUNKER DESPRE COTELE DE REFUGIATI, INAINTE DE CONSILIUL JAI. REACTIA ADMINISTRATIEI PREZIDENTIALE. UPDATE

Intrebat daca renegocierea algoritmului dupa care se calculeaza cota ce revine fiecarui stat membru UE ar fi o solutie, presedintele Senatului a replicat: “Nu stiu care vor fi solutiile care vor fi propuse. Nu vreau sa avansez niciun fel de ipoteza, dar cred ca, in final, solutia la care va ajunge UE va fi una acceptabila tuturor tarilor membre”.

“Conform mandatului incredintat de presedintele Romaniei si primul-ministru, vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea va sustine in fata ministrilor de Interne europeni si a reprezentantilor Comisiei Europene pozitia consolidata a Romaniei de a participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene, si de respingere a cotelor obligatorii impuse statelor membre de catre Comisia Europeana”, informa MAI intr-un comunicat de presa.

Sursa foto: gandul