TARICEANU: Rusia incearca de multa vreme sa compromita perspectiva europeana a Moldovei

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, copresedinte al Aliantei Liberalilor si Democratilor, a declarat joi, la Iasi, ca e prea devreme pentru a fi spus ca are loc o apropiere de Rusia la Chisinau, informeaza Agerpres. 

Intrebat fiind de jurnalisti daca schimbarea pentru a treia oara a Guvernului de la Chisinau reprezinta semnul unei apropieri a Republicii Moldova de Rusia, presedintele Senatului CALIN POPESCU TARICEANU a raspuns ca este prea devreme pentru o astfel de presupunere.

“Este altceva. Putem ca vedem din ce in ce mai bine cum isi baga coada Rusia. Asta putem sa spunem. Este evident. Lucrul asta era previzibil. Rusia incearca de multa vreme sa compromita perspectiva europeana a Moldovei. De aceea cred ca este important sa vedem si efortul pe care l-a facut Romania, un efort pe care alte state europene nu l-au facut, un efort major de a ajuta Moldova financiar. Sigur, nu e suficient”, a spus CALIN POPESCU TARICEANU.

CITESTE SI: R. MOLDOVA: GUVERNUL STRELET A CAZUT IN URMA UNEI MOTIUNI DE CENZURA. UPDATE

El a a adaugat ca “Romania trebuie sa joace un rol politic, un rol politic din ce in ce mai mare, pe care l-a jucat in trecut, trebuie sa recunoastem acest lucru, de sensibilizare a Uniunii Europene cu privire la evolutia situatiei din Moldova si la riscurile pe care le comporta un astfel de derapaj”.

Potrivit acestuia, fara un sprijin european consistent, fara o implicare a Uniunii Europene, exista riscul de a vedea Moldova trecand “in zona de gravitatie a Rusiei”.

“Rusia este intr-o faza de expansiune politica, de ambitii politice declarate si nedeclarate, dar cele mai multe dintre ele le vedem cu ochiul liber. Sigur, intr-o tara in care exista un regim autoritar, decizia se ia foarte simplu daca o ia o singura persoana. La nivelul Uniunii Europene, dupa cum stiti, sunt 28 de state unde mecanismul de luare a deciziilor functioneaza mult mai lent. e mult mai greu de luat consensul, de adus pe toti la acelasi numitor comun. De multe ori avem un dezavantaj din aceasta perspectiva: nu putem sa reactionam cu aceeasi viteza la unele evenimente care mai mult sau mai putin ne iau prin surprindere”, a mai spus TARICEANU.

CITESTE SI: NEGOCIERI pentru crearea unei noi ALIANTE pro-europene in R. MOLDOVA vor incepe vineri

Impreuna cu Varujan Vosganian, Daniel Chitoiu si Daniel Constantin, el a sustinut o conferinta de presa la sediul ALDE Iasi dupa ce anterior au fost prezenti in Aula Mihai Eminescu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza pentru a prezenta studentilor si lumii academice proiectul intitulat “Romania a saptea tara europeana”.

Sursa foto: dcnews