TARICEANU: STRATEGIA DUNARII este singurul proiect de anvergura promovat de Romania

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) este a doua strategie macroregionala a Uniunii si reprezinta singurul proiect european de anvergura pe care Romania il promoveaza, a declarat, joi, in cadrul unui simpozion de specialitate, CALIN POPESCU TARICEANU, presedintele Senatului Romaniei.

‘De foarte multe ori vad ca exista superficialitate si formalitate in abordarea unor probleme si ma deranjeaza. Eu am invatat de la profesorii mei sa construiesc. Azi, din pacate, se pare ca moda este diferita. In loc de ‘a face’, mai degraba devine verbul ‘a fura’ in dezbaterea publica din aceste zile. Personal, am o abordare care se bazeaza pe constructie, a lasa ceva durabil. Astfel, proiectul privind Strategia Dunarii l-am gandit in 2008, cand aveam functia de prim ministru, insa poate cu ceva mai mult realism, mi-am dat seama ca un astfel de proiect promovat de Romania la nivelul Uniunii Europene s-ar putea sa aiba sanse pentru ca Romania era la vremea aceea proaspat membru al Uniunii.

CITESTE SI: CALIN POPESCU TARICEANU nu este de acord cu INSPECTIA JUDICIARA

La ora actuala, Strategia Dunarii este, nu numai cel important proiect european promovat de Romania, ci, din pacate, si singurul proiect. Nu exista un alt proiect european de anvergura promovat de catre romani. Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii este a doua strategie macroregionala a Uniunii Europene cu o anumita adaptare la specificul regiunii noastre. Cum era de asteptat, foarte multe tari au inteles care poate sa fie potentialul acestei Strategii. Astfel, imediat s-au raliat la Strategie 14 state, dintre care noua state membre ale Uniunii Europene’, a spus Tariceanu.

Potrivit oficialului, promovarea de catre Romania a Strategiei Dunarii a urmarit ideea de a ne pune in evidenta ca stat membru.

‘Ideea a fost aceea de a ne pune in evidenta ca stat membru, promovand un anumit proiect care sa fie de interes. Un proiect care poate aduce o valenta in plus pentru cooperarea regionala este intotdeauna de interes pentru responsabilii Europei si are o sansa in plus ca sa fie promovat. Romania poate si merita mai mult, cel putin asa imi imaginez. Am un vis la care n-am sa renunt, si acela este de a vedea Romania devenind mai mult decat este astazi.

CITESTE SI: Calin Popescu Tariceanu critica declaratiile lui Eduard Hellvig 

Romania este o tara care ocupa un loc extrem de modest in randul tarilor Uniunii Europene si o spun cu mare regret. Cred ca potentialul de crestere si de progres exista, dar numai ca el trebuie sa fie fructificat. Trebuie puse in functiune niste motoare de dezvoltare socio-economica, iar aceste motoare trebuie gasite, identificate. Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii este un mecanism al Uniunii Europene de cooperare regionala destinat dezvoltarii socio-economice prin consolidarea implementarii in regiune a politicii si legislatiei europene’, a mentionat presedintele Senatului Romaniei.

Sursa foto: adevarul.ro