Tariceanu, suparat pe copresedintele PNL: Greselile politice nu sunt fapte penale. Unii fac voit confuzia

Calin Popescu Tariceanu critica declaratiile lui Eduard Hellvig

Presedintele PLR, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca demisia lui Varujan Vosganian din PNL a fost una fortata de conducerea partidului, Alina Gorghiu asimiland deciziile politice pentru care este acuzat Vosganian de catre DIICOT unor fapte de coruptie.

Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca votul dat de senatori in cazul cererii de urmarire penala a lui Varujan Vosganian nu reprezinta o piedica in calea luptei anticoruptiei pentru simplul motiv ca nici macar procurorii nu-l acuza pe Vosganian de coruptie.

“Cererea pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian nu a fost facuta pentru acte de coruptie, ci ca urmare a unei decizii de politica economica pe care a luat-o ca ministru. In orice tara democratica din lume, actele Guvernului nu sunt cenzurate decat de alegatori si de catre Parlament, prin motiune de cenzura. Greselile politice nu sunt fapte penale. Senatul a votat impotriva cererii de urmarire penala pentru o actiune politica a unui ministru, o actiune de politica economica. Este dreptul Senatului de a discerne in astfel de cazuri”, a argumentat Tariceanu.

Citeste si: Varujan Vosganian si-a anuntat demisia pe blog

In aceste conditii, nu i se poate imputa Senatului ca s-a opus unei actiuni a procurorilor indreptate impotriva coruptiei.

“Senatul nu s-a opus cererilor de incepere a urmaririi penale pentru acte de coruptie. Unii fac voit confuzia de a-l pune pe Varujan Vosganian in aceeasi categorie (…) Mi se pare grava atitudinea presedintelui PNL Alina Gorghiu care este si jurist si ar trebui sa stie modul de functionare al institutiilor statului si raporturile dintre ele. Atitudinea de a-l ameninta pe Varujan Vosganian cu excluderea nu face decat sa sublinieze modul de actiune populist si demagogic al PNL din ultima vreme”, a spus Tariceanu.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU i-a cerut DEMISIA lui VARUJAN VOSGANIAN 

Presedintele Senatului a amintit ca Vosganian nu numai ca este unul dintre cei mai vechi membri ai PNL, dar reinfiintarea partidului dupa Revolutia din 1989 s-a facut in biroul lui Vosganian de la Uniunea Armenilor din Romania.

Senatorul Varujan Vosganian a anuntat, pe blog, ca a demisionat din PNL. Anuntul survine dupa ce presedintele PNL, Alina Gorghiu, a avertizat ca, in cazul in care Vosganian nu demisioneaza, va fi exclus din partid.

Demisia lui Vosganian nu are implicatii juridice, intrucat acesta isi pastreaza calitatea de senator si, implicit, imunitatea fata de urmarirea penala, reconfirmata prin votul de joi al plenului Senatului.