Tariceanu ii cere lui Antonescu sa revina in USL. Fostul premier se va intalni cu Victor Ponta. UPDATE

FOTO: MONDO NEWS

Calin Popescu Tariceanu a sustinut, miercuri, o conferinta de presa, in care i-a cerut presedintelui PNL, Crin Antonescu, sa revina asupra deciziei de iesire din USL si de la guvernare. Mondo News a transmis in format Live Text principalele declaratii ale fostului premier.

UPDATE DECLARATII:

– Dupa cum unii cunoasteti, sunt de 24 de ani membru in PNL. PNL a fost unul dintre principalele motoare ale modernizarii Romaniei. Noi ne-am asumat o sarcina dificila la inceputul anilor ’90. Am avut in decursul vremii onoarea si responsabilitatea sa ocup inalte demnitati in statul roman.

– Cu 3 ani in urma, in 2011, a fost decisa crearea USL. Va marturisesc ca nu am fost printre entuziastii sustinatori ai acestei constructii politice, din contra. Dar din momentul in care afost facuta, am considerat ca este de responsabilitatea mea sa ducem acest proiect la bun sfarsit spre interesul cetatenilor. Nu a fost un drum usor, dar in final cu totii ne-am inhamat sa tragem in aceeasi directie.

– In acel moment ne-am angajat in fata cetatenilor sa ne onoram angajamentele si sa ne tinem promisiunile prin programul politic al USL, cetatenii ne-au acordat aceasta incredere printr-un vot cum nu a mai existat. Ce a urmat stiti prea bine, o serie de promisiuni facute au inceput sa fie puse in practica. Am privit cu speranta si bucurie rezultatele INS care arata o crestere economica carene plaseaza pe primul loc in Europa. Sunt datatoare de speranta ca putem sa iesim din aceasta criza prelungita, care afecteaza toate tarile UE si putem sa speram ca incepem sa transferam cresterea economica catre viata de zi cu zi a oamenilor. Vreau sa va reamintesc ca perioada in care am fost premier a fost o perioada nu numai de crestere economica, ci una in care oamenii s-au bucurat de viata. In loc sa ne concentram pe aceste obiective, am observat ca in ultimele saptamani suntem martorii unei crize care se adanceste. Nu a fost generata de dispute ideologice in cadrul USL, ci o criza mai degraba in jurul unor nume, fie ei si ministri, o criza de orgolii, ambitii politice si care in final a avut deznodamantul pe care il stiti. In orice casatorie pot sa apara la mici neintelegeri, dar care nu duc obligatoriu la un divort.

– Din pacate am fost protagonistii unui spectacol jalnic, in care orgoliile au prevalat si totul s-a dus catre o criza in care actorii politici par sa dea mesajul catre cetateni ca putin le pasa, ca sunt niste simpli pioni. Prima obligatie este sa ne uitam drept in fata catre cetateanul roman si nu sa ne certam intr-o maniera sterila. Este evident pentru mine ca astfel de subiecte minore, de nimicuri, nu pot fi cauza abandonarii unui proiect de importanta nationala. SUnt un vechi membru al PNl si voi continua sa raman alaturi de marea familie liberala pentru care am militat si pentru care am facut eforturi mari. Dar va spun clar nu voi accepta decizia luata ieri, deoarece apreciez ca a fost luata pe baza unor afirmatii false, gresite furnizate colegilor mei si au fost indusi in eroare. Am vorbit cu primul-ministru Ponta si l-am intrebat daca doreste sa continue proiectul USL si mi-a dat asigurari ca doreste sa continue in actuala forma. Asadar fac una pel la presedintele PNL si sa ii solicit sa revina asupra deciziei pe care a luat-o ieri si drept urmare sa revina in USL.

– Trebuie sa punem mai presus de interesele personal, interesele unei tari. Draga Crin, daca tu nu-ti vei asuma aceasta responsabilitate, o voi face eu. Ii voi cere rpemierului sa-si tina toate angajamentele in cadrul USL fata de PNL, respectiv mentinerea pozitiilor in structurile locale, listele comune la PE si sustinerea unui candidat liberal la presedintia Romaniei. Dupa aceasta declaratie ma voi intalnit cu premierul Ponta caruia sa-i prezint direct aceste solicitari. Plec de la considerentul ca avem cu totii o mare responsabilitate. Trebuie sa dovedim ca noi partidele politice si liderii politici avem momente in care trebuie sa dam dovada de o minima responsabilitate. Nu este posibil ca de la cateva dispute care nu sunt fundamentale sa ajungem la o decizie grava care sa afecteze o tara intreaga.

– Fac un apel la toti colegii mei sa mi se alature in acest moment.

In sedinta de aseara a Delegatiei Permanente a PNL, Tariceanu a votat impotriva iesirii de la guvernare a liberalilor, precizand la iesire ca decizia este “o atitudine usor pripita”.

“Eu personal nu am votat pentru iesirea de la guvernare, am votat impotriva, insa a fost o sedinta lunga, au fost dezbateri nu foarte interesante, mai degraba s-a dorit o rezolvare expeditiva. Eu cred ca e o decizie grea, o decizie complicata care ar fi trebuit mai bine analizata, mai bine gandita. Cred ca este o atitudine (…) usor pripita, nu vreau sa folosesc niste calificative care sa-i deranjeze pe colegii mei pentru ca eu apreciez ca fiecare dintre noi are dreptul la propria optiune pentru care nu trebuie sa fie judecat in niciun fel”, a declarat Tariceanu.

Reamintim ca rezolutia PNL privind iesirea de la guvernare a fost adoptata cu 187 voturi pentru, 6 impotriva si 2 abtineri.

Vezi aici declaratiile facute de Crin Antonescu dupa sedinta Delegatiei Permanente de marti seara

Foto: Mondo News