TARICEANU va ataca la CCR LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENTA

Presedintele Senatului, copresedintele ALDE CALIN POPESCU-TARICEANU, a sustinut, in cadrul dezbaterilor de la LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENTA, ca acest proiect legislativ poate fi atacat la CURTEA CONSTITUTIONALA (CCR) intrucat nu respecta articolul potrivit caruia “votul este UNIVERSAL, EGAL, DIRECT si SECRET”.

“In Constitutie este un articol care spune explicit ca votul este universal, egal, direct si secret. Acest proiect de lege va fi atacat, fara indoiala, la CCR. Stim din start ca nu respectam prevederile constitutionale. (…) Avand in vedere timpul foarte scurt pentru depunerea amendamentului si faptul ca decizionala este Camera Deputatilor si ca acolo va exista un timp mai mare pentru depunerea amendamentelor, parlamentarii ALDE isi rezerva dreptul de a amenda actuala lege, sa incercam sa venim cu o formula simplificata”, a spus Tariceanu.

El a criticat, totodata, modalitatea de vot propusa de actul legislativ in discutie, afirmand ca aceasta este “extrem de greoaie”.

“Parem sa facem urechea surda si sa adoptam, in graba, intr-o maniera pompieristica, ce seamana cu adoptarea sistemului electoral in 2008, aceasta lege a votului prin corespondenta. (…) Modalitatea este extrem de greoaie si, in ciuda acestui fapt, unii se incapataneaza sa forteze romanii sa voteze in aceasta modalitate complicata. De ce nu putem face o lege cu doua articole si in care sa specificam clar ca singura obligatie este de a se duce inainte, cu sase luni de exemplu, la consulat si in ziua votului se prezinta la vot”, a mai spus Tariceanu.

CITESTE SI: LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENTA, ADOPTATA DE SENAT. CARE SUNT PASII PENTRU A VOTA DIN STRAINATATE. UPDATE

Acesta a precizat ca parlamentarii ALDE doresc ca romanii din strainatate sa aiba posibilitatea de a-si exprima optiunea de vot intr-un mod “cat mai putin ingradit de proceduri administrative greoaie”.

“Suntem impotriva acestei proceduri, nu impotriva votului romanilor din strainatate. (…) Va propunem sa adoptam modelul care functioneaza in Germania si Franta — votul direct, care presupune o singura etapa prealabila. Cetateanul care este in strainatate nu trebuie sa aiba domiciliul acolo, nu trebuie sa fie inregistrat, dar se duce si se inscrie la ambasada sau consulat cu adresa unde doreste sa voteze si Ministerul de Interne si cel de Externe dimensioneaza sectiile de votare de la ambasade si consulate si infiinteaza sectii de vot in zonele populate dens de romani si unde nu sunt consulate”, a mai spus Tariceanu.

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondenta, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare, iar alegatorii din strainatate vor putea sa opteze pentru aceasta procedura printr-o cerere scrisa transmisa ambasadei sau printr-un formular online.
Propunerea legislativa urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.

Sursa foto: jurnalul