Tarile europene in care urmeaza alegeri prezidentiale se pregatesc pentru atacuri cibernetice

Hackerii au tintit guvernele europene in mii de atacuri, anul trecut, spun specialistii in securitate. In cateva tari, printre care Olanda si Franta, urmeaza alegeri cruciale, iar agentiile de securitate pregatesc apararea.

Trebuie sa poata riposta cand vine vorba de spionaj cibernetic si pirati informatici, care ar incerca sa influenteze alegatorii. CNN a avut ocazia rara sa viziteze cartierul general al luptei impotriva atacurilor cibernetice – la Haga, in Olanda. Nu sunt multe cladiri atat de sigure ca aceasta, cu fatada rezistenta la explozii si usi care nu pot fi sparte. In interior, agentii Europol cauta ‘amprentele digitale’ ale unora dintre cei mai periculosi hackeri ai lumii.

Steve Wilson, seful centrului Europol pentru combaterea atacurilor cibernetice: “Aici, oamenii nostri din 15 tari lucreaza impreuna la investigatii legate de atacuri cibernetice. Din pacate, tinand cont de natura acestor investigatii, nu puteti sa-i filmati.” Nivelul de secretizare este absolut. Se foloseste tehnologie de ultima generatie si exista laboratoare de expertiza criminalistica, pentru extragerea datelor din computere sau anihilarea celor mai ‘contagiosi’ virusi informatici. Steve Wilson: “Va voi conduce in Cusca Faraday. Multe dintre statele membre Europol nu au posibilitatea sa finanteze laboratoare ca acesta.”

In lume sunt multi hackeri dispusi sa isi ofere, contra cost, iscusinta celor care vor sa-i tocmeasca pentru spionaj cibernetic, acces la informatii sensibile sau raspandirea unor stiri false. Atacurile cibernetice investigate de expertii Europol au crescut cu 200% din 2013 pana in prezent.

Rob Wainwright, direcotrul Europol: “Exista o infrastructura online pentru atacuri cibernetice, care permite lansarea unor atacuri la scara mare, inclusiv sponsorizate de anumite tari.”

Primul suspect – Rusia, pe care Germania a banuit-o ca – prin intermediul hackerilor – a reusit sa intre in computerele parlamentului din Berlin, in 2015. La randul sau, NATO se confrunta lunar cu aproximativ 500 de tentative de infiltrare in sistemele sale informatice. Rusia neaga insa ca ar avea vreo legatura cu aceste atacuri.

Dar, Uniunea Europeana ramane in alerta. Julian King, Comisarul european pentru securitate: “Aici, la Bruxelles, anul trecut, am asistat la o sporire cu aproximativ 20% a atacurilor care au vizat Comisia europeana. Atacurile variaza. Cateodata cred ca incearca doar sa extraga informatii. Dar sunt si atacuri in mod clar menite sa puna la indoiala functionarea corecta a Comisiei Europene sau a altor institutii, ca parlamente sau ministere.” In asa-numitul spatiu intunecat al Internetului, se poarta un razboi unde linia frontului este virtuala, iar armatele sunt online.

Sursa traducere: Stirileprotv.ro