Tarom a inregistrat pierderi financiare de 63 de milioane de lei in semestrul I din 2013

tarom-rezultate-financiare

Compania Tarom a raportat pierderi de 63 milioane lei in primul semestru din 2013, in timp ce in aceeasi perioada din 2012 pierderile s-au ridicat la 120 de milioane de lei, se arata intr-un comunicat de presa al companiei aeriene, remis Mondo News.

Tarom precizeaza in comunicat ca implementarea managementului privat are ca rezultat performante financiare pozitive, pe primele sase luni ale anului 2013. Rezultatul financiar-contabil aferent primelor 6 luni din 2013 este mai bun cu 56.5 milioane lei, respectiv 47% comparativ cu aceeasi perioada din anul 2012.

Totodata, in perioada ianuarie – iunie 2013, compania a inregistrat o crestere cu 1.4% a numarului de pasageri, pe cursele regulate si a transportat 974.984 pasageri.

“Compania prezinta un echilibru financiar adecvat, reflectat prin lipsa datoriilor restante catre bugetul de stat sau orice alti parteneri si prin existenta lichiditatilor necesare asigurarii derularii corespunzatoare a obiectului de activitate al companiei. Implementarea planului de management are ca scop principal imbunatatirea serviciilor oferite clientilor, in conditiile mentinerii unei stabilitati financiare sustenabile”, se arata in documentul transmis la redactie.

“Tendinta rezultatelor companiei este foarte incurajatore si se datoreaza eforturilor sustinute ale angajatilor, al caror suport este apreciat de catre management, in mod deosebit. Ne asteapta in continuare o perioada in care trebuie sa acordam o atentie sporita in implementarea Planului de Management, dar sunt increzator ca obiectivele stabilite pot si vor fi realizate, cu angajamentul intregii echipe”, a declarat Christian Heinzmann, director executiv si accountable manager.

In perioada ianuarie-iunie 2013, Tarom a eficientizat programul de zbor si a optimizat reteaua de rute fapt ce a determinat cresterea gradului de incarcare a aeronavelor cu 3% comparativ cu perioada similara a anului 2012. De asemenea, compania a inregistrat o crestere cu 1.4% a numarului de pasageri, pe cursele regulate si a transportat 974.984 pasageri.

Parte integranta a procesului de imbunatatire a serviciilor oferite pasagerilor este si dezvoltarea retelei de rute, prin oferirea unui orar optimizat, frecvente aditionale si noi destinatii. Noile curse lansate de companie anul acesta sunt: Bucuresti-Dublin, Iasi-Bologna, Iasi-Torino, Iasi-Londra, Bucuresti-Praga si Cluj-Praga.

In prezent, compania Tarom are 2006 angajati, mai putin cu 4%, comparativ cu anul 2012, datorita plecarilor voluntare si pensionarilor.

“Rezultatele obtinute dupa numirea noului Consiliu de Administratie reprezinta o dovada ca guvernanta corporativa introdusa prin programul de management privat este un succes in cazul Tarom. Desi unele dintre masurile prevazute in Planul de Management nu au fost inca antamate sau sunt in intarziere, Consiliul de Administratie si conducerea executiva vor colabora astfel incat tintele financiare prevazute in plan sa fie atinse sau chiar depasite. Fara a ignora dificultatile inerente unui nou inceput, Consiliul de Administratie apreciaza ca procesul de redresare a companiei Taromeste pe drumul cel bun si isi exprima speranta ca cifrele pozitive inregistrate in primul semestru vor fi consolidate prin imbunatatirea continua a indicatorilor fizici, astfel incat sa avem o crestere sustenabila”, a declarat Dan Pascariu, presedintele consiliului de administratie Tarom.

Rezultatul financiar contabil pozitiv este in principal generat de imbunatatiri in aria comerciala, ceea ce a dus la cresterea venitului obtinut aferent unui pasager. De asemenea, au fost facute economii atat la cheltuielile de combustibil precum si a altor costuri. 

Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM a fost infiintata in 1954 si a crescut in acelasi timp cu aviatia romaneasca. in prezent, compania are zboruri in 42 destinatii din care 9 sunt interne.TAROM isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Din iunie 2010 este membra a Aliantei SkyTeam, din 1993 membra a Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA) iar din 2000 este membra a Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).