Tatarii din CRIMEEA au comemorat 70 de ani de la deportarea lor de catre Stalin

Mii de tatari din Crimeea au comemorat duminica, intr-o atmosfera tensionata, 70 de ani de cand au fost deportaţi de catre Stalin, in pofida anularii adunarii tradiţionale la Simferopol.

Strazile orasului erau duminica patrulate de numerosi poliţisti si vehicule blindate, potrivit unui corespondent al AFP. In unele zone ale Simferopolului, in special, in apropierea garilor, au avut loc ceremonii de comemorare a victimelor deportarii.

Peste 20.000 de persoane au participat la o manifestatie similara in satul Ak-Mecet, la aproximativ doi kilometri de oras.

Citeste si: Separatistii prorusi au preluat controlul asupra unei unitati militare la Donetk

Fluturand steaguri tatare si pancarte pe care scria “Memorie eterna victimelor genocidului poporului tatar din Crimeea” sau “Dreptul la autodeterminare este un drept inalienabil al poporului nostru din Crimeea”, manifestantii au intonat imnul tatarilor din aceasta peninsula. 

Dupa ce s-au rugat pentru morti, ei au adoptat o rezolutie prin care cer o “autonomie teritoriala”, reprezentarea tatarilor la conducerea Crimeei, precum si “incetarea imediata a dicriminarii si represiunii tatarilor din Crimeea din motive politice, nationale si religioase”.  

In timpul acestor ceremonii si manifestatii, teritoriul era de doua elicoptere militare, provocand un zgomot asurzitor, relateaza corespondenti AFP. Tatarii au reactionat la acest fapt scandand: “Poporul, natiunea, Crimeea”.  

Citeste si: IULIA TIMOSENKO ameninta: Ori ma alegeti presedinte, ori Ucraina va trai inca o revolutie!

“Vrem ca drepturile noastre sa fie respectate”, a declarat dupa manifestatii liderul tatarilor, Refat Ciubarov.

Anterior, ONU a denuntat, intr-un raport, “hartuirea” si “persecutiile” carora le sunt supusi tatarii din Crimeea, notand ca mai multe mii dintre ei au au “devenit persoane deplasate pe plan intern sau in alte parti ale Ucrainei”. Moscova a criticat imediat acest raport subliniid “lipsa totala de obiectivitate” a acestuia.