TAXA AUTO 2012, amanata pana in ianuarie 2013. Cum poti recupera taxa auto?

Taxa auto a fost suspendata pana la 1 ianuarie 2013, dupa ce deputatii au adoptat Ordonanta de urgenta legata de suspendarea unor dispozitii ale legii nr. 9/2012 potrivit careia taxa auto se amana pana la 1 ianuarie 2013, Camera Deputatilor fiind for decizional, informeaza agentia Mediafax.

Ordonanta a fost adoptata de deputati cu 219 voturi pentru unul impotriva si 15 abtineri.  Conform textului de lege initiat de fostul Cabinet condus de Emil Boc, posesorii de automobile care au achitat taxa auto ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestei legi si data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pot solicita restituirea acesteia. Sumele se restituie la cererea contribuabilului, adresata organului fiscal competent.

Astfel, taxa auto achitata din februarie 2012 si pana in prezent poate fi recuperata de posesorii de masini. Amanarea prevazuta in Ordonanta 1/2012 este valabila de la intrarea in vigoare a acestei ordonante, din februarie 2012 si pana la 31 decembrie 2012.Ordonanta 1/2012 prevede amanarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost aplicata taxa speciala pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule.

Ordonanta reglementeaza si situatia persoanelor care au achitat taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehicului. in acest caz, contribuabilii se pot adresa organelor abilitate pentru restituirea taxei platite, conform Ordonantei 92/2003 privind codul de procedura fiscala. De precizat ca Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca, gratie suspendarii unui articol din Legea 9/2012, cei care cumpara sau vand masini pe teritoriul Romaniei sunt scutiti de taxa auto. “Nu platesc taxa auto cei care vand sau cumpara masini pe teritoriul Romaniei. Toti cei care cumpara sau vand masini din strainatate vor plati taxa auto in continuare”, a precizat Plumb. Foto: Mondo News