TAXA AUTO 2013, inlocuita cu TIMBRUL DE MEDIU

TAXA AUTO VS TIMBRUL DE MEDIU: Ministerul Mediului ia in calcul posibilitatea ca timbrul de mediu, cel care va inlocui actuala auto, sa fie platit anual. Forma finala a noii taxe se va afla miercurea viitoare.

UPDATE: De precizat ca statul roman are de restituit taxe auto in valoare totala de 350 milioane lei (circa 77 milioane euro), fiind pe rol 80.000 de procese in acest sens. “Ministerul Mediului nu exclude posibilitatea ca timbrul de mediu care va inlocui actuala taxa de prima inmatriculare sa ajunga o taxa anuala”, a declarat pentru Romania TV ministrul Rovana Plumb. “In momentul de fata luam in calcul si acest lucru, dar vom definitiva efectiv (proiectul n.red) pana miercurea viitoare cand vom decide care va fi varianta cu care vom intra in dezbatere publica”, a declarat Plumb intrebata fiind daca varianta unei taxe anuale este exclusa.

Totusi, ministrul Mediului sustine ca noul timbru de mediu, in orice forma va fi el, nu va fi platit de cei care au platit deja vechea taxa auto. “Cei ce au platit pana acum taxa de mediu sub diverse forme nu vor mai plati”, a spus Plumb. In ceea ce priveste forma pe care o va avea timbrul de mediu, ministrul Mediului afirma ca va fi o corelare dintre capacitatea cilindrica a masinii si emisiile de noxe, iar ca valoarea acestuia va fi una corecta. “Avand in vedere comunicarea Comisie Europene si nevoia de a nu mai modifica de fiecare data aceasta taxa, vrem sa plecam de la un concept corect, astfel incat timbrul de mediu sa reflecte efectiv modul in care inteleg aplicarea principiului poluatorul plateste. In acest sens se lucreaza pe corelarea capacitatii cilindrice cu emisiile de noxe, astfel incat sa ajungem la o formula mult mai simpla si sa avem un timbru de mediu care sa fie un instrument pentru realizarea proiectelor de mediu, pe de o parte, iar pe de alta parte sa atingem tinta de reducere a emisiilor de carbon conform targeturilor stabilite de UE”, a declarat Plumb.

Ministrul a estimat ca din timbrul de mediu se vor strange la buget Administratiei Fondului pentru Mediu in jur de 350 de milioane de lei, in contextul in care statul trebuie sa ramburseze soferilor in jur de 1 miliard de euro, bani in care sunt incluse si cheltuielile de judecata. La nivel national, in jur de 80.000 de romani au castigat in instanta dreptul de a li se rambursa taxa pe care au platit-o pentru inmatricularea autoturismlor. Amintim ca in momentul de fata este in vigoare o lege adoptata din 2011, cu mentiunea ca in 2012 Guvernul a suspendat un articol din aceasta lege astfel ca tranzactionarea masinilor inmatriculate inainte de 2007 era scutita de plata aceastei taxe. De la 1 ianuarie 2013 articolul a reintrat in vigoare si drept urmare acum se plateste taxa de inmatriculare si pentru tranzactiile masinilor rulate pe piata interna. Sursa: Economica.net